Emeke Buitelaar. (foto: Roel Kleinpenning)
Emeke Buitelaar. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Fluisterende vrouw in Breedenbroek

"Hij wilde wel, maar ik niet", verduidelijkt Emeke Buitelaar. De kunstenaar uit Netterden werkte enige tijd nauw samen met Anton Heijboer, maar werd beslist niet zijn volgende vrouw, zoals per abuis wel eens wordt gedacht. "Ik heb wel veel van hem geleerd."

(door Marcel van Berkum)

NETTERDEN - In Breedenbroek is momenteel een solo expositie van Emeke Buitelaar in Galerie 21, die komende zaterdag en zondag is geopend. Emeke is beide dagen ook zelf aanwezig. En dat komt goed uit voor de bezoekers, want de flamboyante kunstenaar kan boeiend vertellen over haar werk, leven, denkwijze en contacten.
Zo'n tien jaar geleden kwam ze 'door de liefde gedreven' in de Achterhoek terecht. Ze woont aan de rand van Netterden in een inspirerende omgeving met een verre horizon. Vanaf het begin voelde het gevoelsmens zich er op haar gemak. Als je lang buiten Nederland en in het westen van het land hebt gewoond - op het laatst in Almere - dan is het even wennen, maar de acceptatie ligt aan je opstelling. "Ik kwam met een uitgebreid portfolio door de ballotage en ben lid van kunstenaarscollectief Breekijzer in Ulft."

Mozaïek
In de Nederlandse kunstwereld is zij algemeen gewaardeerd. Zo was zij één van acht finalisten in de verkiezing van 'Kunstenaar van het Jaar 2003'. Zij stond in de finale met onder meer Karel Appel en Corneille, die uiteindelijk de felbegeerde titel won. Over haar creatieve samenwerking met Anton Heijboer kan ze veel vertellen. Ze houdt er wel eens een spreekbeurt over, zoals ook komende september in het Kunstcafé in Aalten. De laatste jaren werkte ze veel met mozaïek. Een mooi voorbeeld is te zien middenin haar woonplaats. Daar werd een Social Sofa gerealiseerd. Het ontwerp kwam hoofdzakelijk tot stand door tekeningen over vrijheid van Duitse en Nederlandse kinderen. "Vraag aan kinderen wat ze onder vrijheid verstaan en dan zeggen ze samen spelen", aldus Emeke.

Clanmothers
De Netterdense had lang niet geschilderd, maar toen ze door Ria Wiendels voor deze expositie werd gevraagd pakte ze de penseel weer op. Tezelfdertijd kreeg ze een hernieuwde interesse in de Clanmothers. Gedreven ging ze aan de slag met het verbeelden van de 13 wijze 'maandvrouwen', die de kwaliteiten vertegenwoordigen, die nodig zijn om ons leven ten volle te leven. In de prospectus bij de tentoonstelling schrijft ze: "Door het schilderen van de 13 Clanmothers vloeide de verf vanzelf op het doek. Ik kwam in contact met de essentie van elke Clanmother." Naast deze serie zijn er nog meer kleurrijke werken te zien binnen en buiten de galerie, zoals mozaïek levenstekens.

Expositie
De expositie De Fluisterende Vrouw van Emeke Buitelaar is t/m 22 juli te zien in Galerie 21, Terborgseweg 21 in Breedenbroek. De galerie is geopend op zaterdag en zondag: 13.30 - 17.30 uur.

galerie-21.nl

Meer berichten