Foto: Vanessa Wassink

Digitaal onthaasten in Bredevoort bij Stadsbrouwerij de Borghman

De bieren van Borghman zijn van hoge gisting, van natuurlijke ingrediënten, niet gefilterd of gepasteuriseerd maar toch helder. In elk glas bier bevindt zich daadwerkelijk een stukje Achterhoek. Water uit Bredevoort, hop uit Zieuwent en mout uit Huppel.

(door Corry Florijn)

BREDEVOORT - "Alles doen we vanuit ons hart. Niet uit commercie maar uit gevoel, en kwaliteit boven kwantiteit. We gaan voor kleinschalig en echt. Voor iedereen hebben we een lekker biertje, zelfs voor mensen die geen bier lusten."

Aan het woord zijn Gerco en Carin Honders. Hun hobby bierbrouwen – gewoon thuis in de keuken – resulteerde uiteindelijk in een eigen brouwerij in het historische centrum. November 2016 werd hun Borghman Blond gelanceerd.

Gerco: "Dit pand stond leeg. Wij liepen al met plannen maar het vergde nog anderhalf jaar voorbereiding voordat we gestart zijn. We hebben heel wat brouwerijtjes bezocht. Hoe pakten zij het aan? En het gebouw moest behoorlijk onder handen genomen worden. Qua sfeer wilden we wat we zelf ook leuk vinden als we ergens naar toe gaan: huiselijk, laagdrempelig, voor alle generaties en waar je lekker jezelf kunt zijn. Dát." Carin: "Een veelzijdige ontmoetingsplaats waar tijd wordt gemaakt voor een gezellig praatje met de gasten."

'Brouwen, drinken, eten en genieten'. Op het terras klinkt geen harde achtergrondmuziek en er is geen open wifi beschikbaar. Bewust digitaal onthaasten. In plaats daarvan zijn er gezelschapsspelletjes, of de kinderen serveren uit de minitap wat de fantasie maar ingeeft.

Wat maakt ondernemen in Bredevoort speciaal? "Deze locatie met een bijzondere geschiedenis en sfeer."

Waar kent men je hier nog meer van? "Van glasatelier Aanzicht waar we glas in lood ontwerpen en vervaardigen. Sinds 2008 hebben we de productie van mousselineglas weer opgepakt: uniek in deze wereld."

Wie bewonder je? Carin: "Ik ben trots op mijn vader Cees van Espen die in 1965 een etappe in de Tour de France won. Hij is 80 jaar maar fietst nog zo'n 100 km per dag en fietst tijdens een clinic gewoon mee met de jonge renners. Zijn wielershirt en de finishfoto hangen hier binnen." Gerco: "Ondernemers met passie voor hun product en hart voor het ambacht."

Wat mis je hier nog? "Niets. We wonen in een uniek stukje Nederland. Daar kunnen we trots op zijn. We moeten zorgen het karakter van de Achterhoek te behouden. Gemoedelijkheid, rust en ruimte. We zitten hier midden in het centrum maar zijn met twee minuten in het buitengebied. Er is zoveel moois in eigen omgeving."

In een stil hoekje van het terras rust een uitgeputte duif uit. Ernaast staat een bakje water en mout. Voor alle voorbijgangers is het hier goed toeven.

www.borghman.nl

Meer berichten