Foto:

Column Herlinda ter Maat: Koffieautomaat

De zomervakantie is echt aan het einde. Ik zelf ben al weer een paar dagen aan het werk. Verbazingwekkend vind ik het altijd hoe snel het voorbij vliegt. Zo kijk je er nog tegen aan, denk je dat je vakantie nooit komt, lijkt het erop alsof iedereen om je heen al gaat, maar jij niet. De eerste dagen vakantie lijken als een slak zo sloom voorbij te sukkelen, heerlijk. Maar als dan de helft gepasseerd is, gaat het in een sneltreinvaart voorbij.

Voordat je gaat maak je mooie plannen waar je wat wil gaan bezoeken of doen. Ter plekke kan het wel eens anders gaan. Zo ging dat in ieder geval bij ons. Van tevoren bedacht ik me dat ik vakantiedagen te kort zou hebben, zo veel wilde ik zien in het kader van nu we er toch zijn. Maar dan ben je daar en gaat de vakantiemodus aan. Lekker rustig aan de dag starten, je ziet wat anders wat meer aandacht nodig heeft of het is domweg gewoon te warm en skip je wat cultuur. Dat gaat ons eigenlijk best goed af.

We zitten dus best flexibel in elkaar. Pluk de dag! Twee dagen hadden we een temperatuur van boven de 40 graden. Een duik extra in het zwembad vind ik dan geen enkel probleem. Die dag sprak ik met een Belgisch gezin. Die mevrouw was haar lijstje aan het afvinken. Ze moesten de dag erna nog drie stadjes bezoeken. Wij hebben ons lijstje niet afgewerkt. Ik krijg er geen paniek van. We hebben vakantie dus doen we rustig aan.

Na de vakantie heeft iedereen elkaar altijd van alles te vertellen. De één heeft een nog exotischer verhaal dan de ander. Dit alles gebeurt bij de koffieautomaat. Het beste kun je aan iemand merken of de vakantie is geslaagd, als zij klungelen of suf reageren. Welke koffie nam ik ook alweer? En de vraag: wat was er drie weken geleden ook alweer afgesproken? De interessante verhalen over de meest mooie plekjes en de meest gebruinde teint zeggen mij niks. Naar mijn mening kan een vakantie in eigen land, of in eigen achtertuin net zo effectief zijn als een verre reis. Niets is gek genoeg om te delen bij de koffieautomaat.

Meer berichten