Auteur, uitgever en vormgever Hans de Beukelaer ontvangt uit handen van burgemeester Anton Stapelkamp de Erfgoedprijs 2018 uit handen van burgemeester Anton Stapelkamp
Auteur, uitgever en vormgever Hans de Beukelaer ontvangt uit handen van burgemeester Anton Stapelkamp de Erfgoedprijs 2018 uit handen van burgemeester Anton Stapelkamp (Foto: Leo van der Linde)

Hans de Beukelaer, uitgeverij Fagus IJzerlo ontvangt Erfgoedprijs 2018 Gemeente Aalten

Aalten/Dinxperlo - Zaterdag vond de start plaats van de Open Monumentendag van de Gemeente Aalten in het Kerkelijk Centrum aan de Markt in Dinxperlo. Burgemeester Anton Stapelkamp heette iedereen van harte welkom en ging in op het begrip Erfgoed.

(door Leo van de Linde)

Anton Stapelkamp: "erfgoed is een ruim begrip, het heeft met identiteit te maken, waar kom je vandaan? Waar gaan we naar toe? Wat willen we bewaren, wat gooien we weg? Je kunt echter niet alles bewaren". Anton Stapelkamp refereerde aan zijn eerste CDA-stropdas welke hij al tientallen jaren bewaard. Zoiets gooi je ook niet zomaar weg. Cultureel Erfgoed heb je ook in het vastleggen van straatnamen. Hierover verschijnt in 2019 een boek van schrijver Jos Wessels. Stapelkamp: "het behouden van het lokale wordt steeds belangrijker, daarom is Erfgoed van groot belang". Willem Doodeheefver, voorzitter van de Erfgoedcommissie, vertelde dat er dit jaar maar één genomineerde voor de Erfgoedprijs 2018 is. Om de spanning op te bouwen begon hij zijn verhaal met een beukenootje. Dit beukenootje begon te groeien in 1991 en is nu een enorme beuk. Een 'boekenbeuk'. Langzaam kreeg iedereen door dat het om Fagus ging.

Fagus is de Latijnse naam voor beuk. Hans de Beukelaer is de eigenaar van uitgeverij Fagus; niet alleen uitgever, ook schrijver en vormgever. Willem Doodeheefver: "Fagus is een uitgever van kwaliteitsboeken. Deze uitgeverij heeft inmiddels ruim 250 boeken uitgegeven, waarvan 15% zelf geschreven is door Hans de Beukelaer. Hans werd genomineerd door Ina Brethouwer. Zij is historisch zeer geinteresseerd in streekgeschiedenis en is van mening dat Hans deze prijs verdiende. De Erfgoedcommissie en de Gemeente Aalten stemden ermee in dat Hans de Beukelaer in aanmerking kwam voor de Erfgoedprijs 2018 van de Gemeente Aalten.

Hans mocht uit handen van burgemeester Anton Stapelkamp de Erfgoedprijs 2018 in ontvangst nemen, een bedrag van € 600,-. De uitreiking ging vergezeld van een bos bloemen en een boek. "Daarvan heb je er nooit genoeg", aldus de burgemeester. Anton Stapelkamp: "Hans is de ambassadeur van de Achterhoek". De auteur, uitgever en vormgever was er blij mee: "het werd ok tied ook". Na de uitreiking van de Erfgoedprijs mocht Hans van velen de felicitaties in ontvangst nemen en werd de Open Monumentendag voor geopend verklaard.

Meer berichten