De heren Henk Visser, Gerhard Voltman, Frits Onnink en Bertie Rave zijn een aantal dagen druk geweest met het inrichten van een expositie over Gondelvaart/Bredevoort Schittert.
De heren Henk Visser, Gerhard Voltman, Frits Onnink en Bertie Rave zijn een aantal dagen druk geweest met het inrichten van een expositie over Gondelvaart/Bredevoort Schittert. (Foto: Leo van der Linde)

Schitterende expositie 50 jaar Gondelvaart/Bredevoort Schittert

Schitterende expositie 50 jaar Gondelvaart/Bredevoort Schittert

Bredevoort - Vele dagen zijn ze er druk mee geweest, de heren Henk Visser, Gerhard Voltman, Frits Onnink en Bertie Rave met het uitzoeken van allerlei materiaal voor de expositie. In het kader van 'Bredevoort Viert', 50 jaar Gondelvaart /Bredevoort Schittert (1968-2018) was men gevraagd om een overzichtstentoonstelling in te richten. Bertie Rave: "er is meer materiaal dan we hier kwijt kunnen in deze ruimte aan Markt 5 in Bredevoort".

Bredevoort - Henk Visser was bereid om een gedeelte van zijn pand beschikbaar te stellen tijdens de drie dagen van Bredevoort Schittert. Bertie Rave is al vanaf 1974 verzamelaar van alles wat met Bredevoort te maken heeft. Niet alleen ansichtkaarten en foto's, maar ook tekeningen, schilderijen, tegeltjes, borden, glazen, kortom alles wat met het stadje te maken heeft, verzamelt hij. Wanneer er fotomateriaal voor een boek over Bredevoort nodig is, doet men nooit tevergeefs een beroep op hem. Zijn woning wordt wel eens het 'Museum van Bredevoort' genoemd. Voor het samenstellen van deze expositie was het niet moeilijk om materiaal bij elkaar te krijgen. Bertie bezit ruim 50 plakboeken vol documentatie over het stadje. Veel artikelen gaan vanzelfsprekend over Gondelvaart en Bredevoort Schittert.

Gerhard Voltman is al vele jaren verwoed verzamelaar van oude ansichtkaarten van het stadje en heeft een goed opgebouwd archief van installatiebedrijf Gerhard Voltman, waarvan hij de oprichter is. Frits Onnink is ook een fanatiek verzamelaar van oude ansichten en foto's van Bredevoort. Samen zijn de heren enkele dagen druk geweest met de samenstelling van deze expositie. Er zijn bijzondere spullen te zien zoals de zes Delftsblauwe bordjes van de Gondelvaart. Elke medewerker kreeg vanaf 1970 dit blauwe bordje als beloning voor de inzet tijdens de Gondelvaart. Na deze zes bordjes kreeg men als beloning een tinnen lepel, ook hiervan werden er zes uitgegeven. Allemaal te zien in de expositie.

Verder werd nog een speciaal jubileumglas uitgegeven ter gelegenheid van de 100ste Gondelvaartavond. Bijzonder in de expositie is het gedicht van de 'Dichter des Vaderlands' Gerrit Komrij. Komrij maakte een speciaal gedicht over de Gondelvaart tijdens zijn lezing in de St. Joriskerk, Bredevoort. Dit gedicht werd in een limited, exclusieve, uitgave uitgebracht in het stadje. De poster voor de eerste aankondiging van de naoorlogse Gondelvaart in 1968 is eveneens bewaard gebleven. Voor de liefhebber van een stuk geschiedenis, maar ook voor de niet-kenner een interessante tentoonstelling. Slechts drie dagen lang op 28, 29 en 30 september is deze tentoonstelling te bezoeken aan Markt 5 tijdens de openingstijden van Bredevoort Schittert.

Tekst: Leo van der Linde.

Meer berichten