Ondertekening van de overeenkomst betreffende het onderhoud van de Joodse Begraafplaats Bredevoort door Hans de Graaf, burgemeester Anton Stapelkamp en Sallo van Gelder
Ondertekening van de overeenkomst betreffende het onderhoud van de Joodse Begraafplaats Bredevoort door Hans de Graaf, burgemeester Anton Stapelkamp en Sallo van Gelder (Foto: Leo van der Linde)

Ondertekening overeenkomst onderhoud Joodse Begraafplaats Bredevoort

Bredevoort - Donderdagmiddag vond in de koffieruimte bij Betting Wonen aan de Prins Mauritsstraat in Bredevoort de ondertekening plaats van de overeenkomst betreffende het onderhoud van de Joodse Begraafplaats in Bredevoort. Hieraan was jarenlang geen onderhoud gepleegd.

(door Leo van der Linde)

Deze begraafplaats is eigendom van de Nederlands Israëlitische gemeente (NIG) Aalten. De NIG Aalten heeft onvoldoende leden om deze begraafplaats te onderhouden. Daarom heeft Bredevoorts Belang aangeboden om deze begraafplaats in onderhoud te nemen. De overeenkomst werd ondertekend door de heer Sallo van Gelder namens de NIG Aalten, de heer Hans de Graaf namens Bredevoorts Belang en burgemeester Anton Stapelkamp namens de gemeente Aalten. De overeenkomst houdt in dat het onderhoud voor vijf jaar gegarandeerd is, daarna vindt er een evaluatie plaats en wordt gekeken of men opnieuw een overeenkomst met elkaar aangaat.

Hans de Graaf vertelde dat er momenteel al acht vrijwilligers beschikbaar zijn voor de werkzaamheden op de Joodse Begraafplaats. Na een kop koffie en de ondetekening van de overeenkomst, ging het gezelschap naar de begraafplaats. Hier kon men met eigen ogen zien dat er heel wat onderhoud nodig is. Burgemeester Anton Stapelkamp is blij met het initiatief van Bredevoorts Belang dat deze belangenvereniging het onderhoud op zich wil nemen. Bredevoorts Belang doet dit geheel belangeloos, wel krijgt men van de gemeente Aalten een bedrag van € 500,- voor de aanschaf van onderhoudsmateriaal.

Na de toespraken op de begraafplaats werd gestart met de eerste werkzaamheden. Naast het onderhoud op de begraafplaats zelf, wordt ook de poort hersteld. Deze maand begint men al met het opschonen van de begroeiingen op de muren aan beide zijden en de klimop van de graven. Het opschot van eiken wordt verwijderd, het gras wordt gemaaid en de buxushaag wordt verwijderd. Jaarlijks wordt in de herfst na bladval dit blad en zwerfvuil verwijderd in overleg met de gemeente Aalten. In de periode februari-maart-april-mei worden de graven geinspecteerd en wordt wederom het zwerfvuil verwijderd en het groen gesnoeid.

Meer berichten