Gijs Jolink: ''elke week een uurtje Achterhoeks op school'.
Gijs Jolink: ''elke week een uurtje Achterhoeks op school'. (Foto: Leo van de Linde)

Gijs Jolink: 'Elke week uurtje Achterhoeks op school'

Vrijdag stond bij één van de vier symposia ter gelegenheid van 25 jaar Schaersvoorde het onderwerp: De Achterhoek centraal in Europa', op het programma. Hierbij waren een aantal interessante sprekers uitgenodigd, onder andere burgemeester Anton Stapelkamp (Aalten) en Joris Bengevoord (Winterswijk).

(door Leo van der Linde)

Aalten - Andere gasten waren Gijs Jolink, oprichter van de Feestfabriek, bekend van de Zwarte Cross, Tom Lamers, adjunct directeur-bestuurder Euregio, Wouter Ubbels, director of Business development Nedap, Jan ten Hove, voormalig directie voorzitter Rabobank Noord Oost Achterhoek en Jos van Tol, directeur van Kaemingk, Aalten.

Gespreksleider was Evert Jan Westerveld. Het gespreksonderwerp leverde vrijdagmiddag interessante uitspraken op. Met name Gijs Jolink nam geen blad voor de mond betreffende het 'Achterhoeker' zijn. Gijs: "Het begrip achterlijk hebben we met de Zwarte Cross nu wel achter ons liggen. Zelfbewustzijn is van groot belang. Dit moet van jongs af aan bij de jeugd worden bijgebracht. Ikzelf zou de jeugd graag leren 'wat is dat nou om een Achterhoeker te zijn?'. We moeten trots zijn op wat we hier hebben, De Achterhoek is niet iets om je voor te schamen. Het dialect verdwijnt, waarom leren we de jeugd géén Achterhoeks? Elke week een uurtje Achterhoekse les geven. Veel leerlingen zijn te netjes en spreken Nederlands, terwijl ze wel Achterhoeks kunnen spreken".

Burgemeester Stapelkamp: "soms is het een drempel om in een andere taal te spreken". Verder werd gesproken over de werkgelegenheid in de Achterhoek. Door een aantal sprekers werd opgemerkt dat er met name bij bedrijven zoals Nedap en Kaemingk volop werk is; je kunt er zo beginnen. Tom Lamers: "De Achterhoek is meer Europa dan men denkt. Meer Europa dan hier krijg je gewoon niet".

Busverbinding
Stapelkamp deed vrijdagmiddag de mededeling dat de busverbinding Aalten-Bocholt eind 2019 zeer waarschijnlijk terugkeert. Burgemeester Bengevoort merkte op dat de realisering van 1,5 kilometer dubbelspoor Zutphen-Apeldoorn zorgt voor sneller vervoer. Hiermee zijn we voor de Randstad beter bereikbaar en kunnen we hierdoor jonge ondernemers naar de Achterhoek halen.

Jos van Tol, directeur van Kaemingk, pleitte voor het geven van gastcolleges op scholen over allerlei interessante bedrijven. Dit levert meer resultaat op dan één keer per jaar een open dag bij een bedrijf. Kaemingk is hiertoe bereid. Hiermee was Bengevoord het volkomen eens. "We hebben mooie bedrijven in de Achterhoek en moeten daarom deze gastlessen gaan verzorgen". Burgemeester Stapelkamp wil hierbij persoonlijk wel een lesje maatschappijleer verzorgen. Ook pleit Stapelkmap ervoor dat alle leerlingen in de grensregio de Duitse taal moeten volgen. Burgemeester Bengevoord vindt dat hiermee in het lager onderwijs al een start moet worden gemaakt.

Meer berichten