Op onderzoek uit met kruidenwijzer in de kruidentuin.
Op onderzoek uit met kruidenwijzer in de kruidentuin. (Foto: Ineke Obbink)

'Met je klas de boomgaard in' bij landgoed Eppink

Gedurende twee weken ontvangt Staring Educatie de kinderen van de groepen 5 en 6 uit Aalten en Dinxperlo op landgoed Eppink aan de Romienendiek in Aalten.

Aalten - Een geweldige plek met moestuin, kruidentuin, boomgaard, bos en een speciaal vogelbosje. Onder de grote kastanje aan de achterzijde van de boerderij staan allerlei materialen klaar. Kinderen kunnen samen met hun ouders op onderzoek uitgaan. Uitleg over hoe bepaalde kruiden ruiken en waarvoor ze gebruikt worden is Joke Mateman, de boerin van landgoed Eppink, op het lijf geschreven. Terwijl haar man Jan vol passie de werking van oude werktuigen aan de kinderen demonstreert. Prachtig en leerzaam voor leergierige kinderen.

In het zogenaamde 'knechtenhuusken', de naam zegt het al, waar vroeger de knechten woonden is een plek ingericht om appelmoes te maken. Want dit mag natuurlijk niet ontbreken met een mooie hoogstamboomgaard op het erf. In de boomgaard wordt gericht gekeken naar de soorten fruit, de hoogte van de bomen en hoe de schors er uit ziet.

Kruiwagenrace
Na een intensief programma van ongeveer 2 uur zijn de kinderen als afsluiter toe aan een kruiwagenrace. De race vindt plaats tussen de oude eiken achterop het erf. Dit onder toekijkende ogen van de Belgische trekpaarden die eveneens op het landgoed wonen. De activiteit is echt voorbij als Jan en Joke Mateman aan alle kinderen een prachtige veer van de pauw hebben uitgedeeld. Want pauwen lopen ook nog rond rond op landgoed Eppink en wie wil nu niet met deze veren pronken.

Meer berichten