Eendracht Aalten onder leiding van dirigent Egbert van Groningen tijdens een eerdere opvoering binnen de reeks HRFSTWND-concerten.
Eendracht Aalten onder leiding van dirigent Egbert van Groningen tijdens een eerdere opvoering binnen de reeks HRFSTWND-concerten. (Foto: PR Eendracht Aalten)

Muzikale najaarswind promoot grenzeloosheid van blaasmuziek

Dit najaar waait er een muzikale wind door Oost-Nederland die overal blaasmuziek promoot en in beweging zet. 'Grote orkesten, grootste concerten' luidt de slogan van deze concertreeks HRFSTWND. Op 10 november spelen harmonie Isselburger Blasorchester en fanfare Eendracht Aalten in cultuurfabriek de DRU. De dirigenten Egbert van Groningen (Eendracht) en Jaak Notebaert (Isselburger Blasorchester), die elkaar nog kennen van hun studietijd aan het conservatorium, lichten toe.

Aalten - Elk orkest is groot op zijn manier. Alle harmonieën, fanfares of brassbands kunnen zich inschrijven voor HRFSTWND. Het initiatief van Musidesk Rijnbrink is een begrip onder muzikanten en door het jaarlijks terugkerende karakter steeds meer onder bezoekers. Jaak: “Landelijk vraagt de organisatie breed aandacht voor de reeks om blaasmuziek op grotere schaal te promoten. Alle concerten in de serie verschillen van elkaar. Wel is het altijd een samenwerking tussen twee orkesten.”

Egbert: “De Duitse grens ligt 3 km verwijderd van het clubgebouw van Eendracht Aalten. Toch kwam het nooit eerder tot een internationale samenwerking. Nu wel. We zoeken 10 november samen de muzikale grenzen op, maar laten tegelijkertijd zien dat die grens er niet is. Het prachtige gegeven van muziek is juist de grenzeloosheid. Of je nou naar een harmonie of fanfare luistert uit Duitsland, Nederland of een ander land.”

Elk concert uit de reeks is in een theater van allure. Jaak: “Het optreden in een mooie zaal is niet alleen fijn voor bezoekers, maar ook voor muzikanten. Een theater ademt die avond-uit-sfeer, dat achterover in je stoel zakken gevoel. Als bezoeker ervaar je dat direct en zit je bovendien fijner dan op bijvoorbeeld een houten bank. Als orkest profiteren we van de perfecte akoestiek die de muziek vleugels geeft. De sfeer is toegankelijk. Je zit, je luistert. Nadien praat je met een drankje aan de bar na met muzikanten, met andere bezoekers en met ons.”

Tot in detail
Egbert: “Een muzikaal programma moet voor het orkest een langere tijd aanspreken en uitdagen. Tijdens de repetitieperiode dompelen we er ons volledig in onder, tot in elk detail. Het programma moet bovenal op zo’ n avond in het gehoor van de luisteraar muzikaal tot zijn recht komen en boeien. Het najaar grijpen we vaak aan voor een project waarbij het niveau op peil houden een rol speelt. Door het op de lessenaar zetten van uitdagende stukken dwingen we onszelf daartoe. Muzikanten bijten zich erin vast, wat niet wil zeggen dat de muziek moeilijk is om naar te luisteren. Soms denken mensen dat blaasmuziek ingewikkeld is. Je hoeft iets niet te begrijpen om het mooi te vinden. Muziek prikkelt, vangt je aandacht en doet een beroep op je verbeeldingskracht. Je pikt er gewoon die delen uit die jou aanspreken.”

Variatie
De variatie is groot de tiende van november: Jaak: ''In ons deel voor de pauze verrassen de klanken van Windows of the World (Earth Walk) je wellicht of je ontdekt waarom Danza Sinfonica de omschrijving virtuoos heeft. Na de pauze hoor je in Lost Heritage weer een totaal andere fanfaresound, helemaal als Hajj voorbij komt. Titels van composities zeggen niet iedereen wat. Dat hoeft ook niet. Als je nooit eerder een harmonie of fanfare hoorde is HRFSTWND ook een goede gelegenheid daar verandering in te brengen. Horen we nadien graag wat je ervan vond.”
Egbert: “Het draait allemaal om een avond fijn muziek luisteren. Telefoon uit en ontspannen. Dat alleen al is de moeite waard!”

Tickets voor HRFSTWND in de DRU kosten 15,75 per stuk. Deze zijn online of aan de kassa te koop en inclusief een pauzedrankje.

Meer berichten