Viering van het Licht in Taizé
Viering van het Licht in Taizé (Foto: Taizé)

Viering van het Licht


Op zondag 4 november wordt er om 19.00 uur in de Oude Helenakerk de jaarlijkse “Viering van het Licht” gehouden. Het is een meditatief avondgebed met mooie meditatieve liederen. De meeste liederen zijn van Taizé.

Taizé is een plaatsje in het Franse Bourgondië (ongeveer 800 km van Aalten). In dit plaatsje bevindt zich een kloostergemeenschap die hier in 1940 door frère Roger gesticht werd. Hij was toen 25 jaar oud en wilde een gemeenschap waarin verzoening, het in vrede met elkaar leven, elke dag opnieuw mogelijk is. Zo wilde hij in die zo donkere tijd van de Tweede wereldoorlog een teken van hoop stellen. Dat deed hij ook door zelf in Taizé vluchtelingen, vooral Joden, te ontvangen en in het geheim onderdak te bieden. In de daarop volgende jaren sluiten verschillende broeders zich bij hem aan. De gemeenschap van Taizé telt nu een honderdtal broeders. Ze komen uit verschillende kerken, afkomstig uit dertig landen. Vanaf het einde van de jaren vijftig worden er in Taizé steeds meer jongeren ontvangen. Elk jaar komen duizenden jongeren vanuit de hele wereld naar Taizé.
Elke dag zijn er in Taizé drie vieringen. De liederen die dan gezongen worden bestaan meestal maar uit enkele woorden of zinnen die verschillende keren herhaald worden. Doordat ze herhaaldelijk gezongen worden dringt de betekenis van de tekst dieper tot je door. Ook de stilte neemt in zo'n gebedsviering een belangrijke plaats in. De stilte wordt ingeleid met het zingen van een lied. Elke zaterdagavond wordt er in Taizé een “Viering van het Licht” gehouden.
In navolging van deze viering wordt er op veel plaatsen in Duitsland ieder jaar de zogenaamde “Nacht der Lichter” gehouden. Ook in Aalten kennen wij in de Oude Helenakerk deze traditie.
In deze “Viering van het Licht” zal de cantorij o.l.v. Harry van Wijk zal haar medewerking verlenen. De korte mediatie gaat over het thema: "het raadsel van de geschiedenis". Het gaat om de vraag waar het in de geschiedenis met al haar raadselen op uit loopt.
In deze viering speelt de symboliek van het licht een belangrijke rol. In deze donkere tijd van het jaar steken wij kaarsen aan als teken van ons vertrouwen en uiting van de hoop die in ons is dat het licht uiteindelijk overwint.
Een ieder, die belangstelling heeft voor een meditatief moment en die van mooie muziek houdt, is van harte welkom!

Meer berichten