Toon Scholten met camera in de aanslag
Toon Scholten met camera in de aanslag (Foto: Saskia Leuverink-Scholten)

Fototentoonstelling Natuurlijk verTOONd


Tussen kerst en oud & nieuw vindt in D’n Heurnse Tref in buurtschap De Heurne een bijzondere fototentoonstelling plaats. Onder de titel Natuurlijk verTOONd laat Aaltenaar Toon Scholten zien dat het prachtige beelden oplevert als je met veel geduld, kennis van de natuur en oog voor detail rondkijkt in je eigen tuin.

Aalten - Toon fotografeert al bijna zijn hele leven. Rond zijn veertiende trok hij – gewapend met zijn eerste Praktica camera – samen met een vriend de natuur in. “We moesten toen nog zuinig aan doen met fotograferen, de rolletjes waren zo vol.” Tijden veranderden, de digitale camera deed zijn intrede, maar de vriendschap, de fotografie en de liefde voor de natuur bleven bestaan.

Diagnose PLS
Zo’n elf jaar geleden kon Toon samen met zijn vrouw Marion een droom realiseren. In buurtschap De Heurne, in het buitengebied van Aalten, kocht het stel een deel van een boerderij om daar te gaan genieten van de natuur in hun zelf gecreëerde tuin. Ze woonden er nog maar net, toen Toon begon te kwakkelen met zijn gezondheid. Hij ging moeilijker lopen en onderzoeken volgden elkaar op. De uiteindelijke diagnose, de zeldzame progressieve spierziekte PLS, kwam keihard aan. “Onze droom viel letterlijk in duigen.” PLS is een ziekte die leidt tot stijfheid en verlies van spierkracht in benen en armen en die ook kan leiden tot spraak- en slikproblemen, zoals helaas bij Toon het geval is.

Toch bleef zijn liefde voor de natuur en de fotografie onverminderd en bleek de tuin ook een uitlaatklep. Met het kleiner worden van zijn leefwereld maakte het zijn fotografie gedetailleerder. “Onze tuin biedt daar heel veel mogelijkheden toe. Er is zóveel te zien en te beleven. Mijn kennis van de natuur helpt mij om op het juiste moment op de goede plek te zijn. Ik heb er ook de tijd voor. En als ik de camera voor mijn oog heb, ligt de focus op wat anders en vergeet ik de ziekte.”

TenTOONstelling
Waar Toon in de afgelopen jaren fysiek steeds meer moest inleveren, perfectioneerde hij juist op fotografisch gebied. Met een van zijn foto’s – Man op de dorsmolen – won hij zelfs een prijs bij vakblad Boerderij. Diezelfde foto werd bijna levensgroot afgedrukt, kreeg een definitieve plek in buurtschapshuis D’n Heurnse Tref en zorgde voor enthousiaste reacties. Voor Toon een stimulans. “Als anderen je foto’s mooi vinden, geeft dat energie en werkt dat inspirerend.” Marion zag dat ook en langzaam leidde dat bij haar tot het idee om een ‘tenTOONstelling’ te organiseren. De energie die loskwam nadat ze haar idee met de buitenwereld deelde noemt ze fantastisch. “Iedereen is enthousiast en wil meewerken. Van D’n Heurnse Tref, die gratis hun ruimte beschikbaar stellen omdat Toon al jaren foto’s maakt van het Heurns feest, tot de Oranjevereniging en Heurns Belang. Maar ook fotograaf Roel Braamskamp van Foto Garretsen, waar Toon al jaren klant is, denkt mee. Toon en hij maken samen de selectie van de 24 foto’s die tijdens de tentoonstelling te zien zijn én hij hangt een deel daarvan ook nog eens in zijn eigen winkel.”

Het stel is dankbaar voor alle hulp die ze krijgen en noemt daarom ook nog graag Henk Reinders, van Reinders posters, die affiches voor de tentoonstelling gaat maken. “En Frits Willemsen van de gemeente Aalten moeten we niet vergeten. Hij denkt continu mee over de aanpassingen die nodig zijn zodat Toon thuis kan blijven wonen. Het is zo mooi dat hij nu ook over de tentoonstelling meedenkt en kijkt wat de gemeente misschien nog kan doen om het tot een succes te maken.”

Positieve energie
Met het winterseizoen voor de deur kan Toon al die positieve energie goed gebruiken, zegt Marion. “Het is echt iets waar hij zich op zit te verheugen. En hij ziet het als een opsteker voor anderen, dat je ondanks veel tegenslag toch nog iets van je leven kunt maken.” Toon zelf heeft het liever over zijn beide passies die samenkomen. “Ik kan niet meer praten, maar door mijn foto’s laat ik mijn liefde voor de natuur zien.”

De tentoonstelling Natuurlijk verTOONd beslaat 24 gedetailleerde natuurfoto’s en is geopend op 28, 29 en 30 december, tussen 14.00 en 17.00 uur. Toegang is gratis.

Meer berichten