Foto: Vanessa Wassink

'Je raakt nooit uitgekeken op weven'

In het buitengebied van Aalten aan de Kriegerdijk 11, is handweefatelier De Rozengang gevestigd. Eigenaresse Lia Rath komt oorspronkelijk uit Rotterdam. Voordat zij in Aalten kwam wonen heeft ze een aantal jaren een winkel in geweven kleding in de Betuwe gehad. De sfeervolle atelierruimte In haar woonboerderij is ingericht voor weeflessen, workshops en verkoop van garens, en beschikt over trap- en tafelgetouwen, een computergestuurd getouw en een damastgetouw.

(door Corry Florijn)

AALTEN – Weven is een eeuwenoude techniek om stoffen te vervaardigen met simpele tot zeer ingewikkelde patronen. Horizontale en verticale draden kruisen elkaar rechthoekig en worden vervlochten. Voor ambachtelijk weven is een weefraam of weefgetouw nodig. Het weven op getouwen vergt naast vaardigheid veel kennis van materialen en bindingswijzen.

"Weven biedt zo veel, je raakt er nooit op uitgekeken," vertelt Lia. "Ik maak nu voornamelijk objecten met materialen als koperdraad en plastic. Het begon als hobby maar ik besloot, om alle technieken op alle getouwen te leren, de weefopleiding in Gent (België) te doorlopen. Het is een uitdaging om mensen enthousiast te maken voor het weven, en dat lukt aardig. Ik heb hier twee weefgroepen per week van maximaal 8 deelnemers per groep."

De mooie garens in Scandinavische kleuren die De Rozengang aanbiedt zijn van het Zweedse Garnhuset i Kinna. Er is keuze in o.a. katoen, katoenen chenille, wol, cottolin en linnen, en elk garen is beschikbaar in tientallen kleuren.

Van 22 tot en met 26 juli houdt Lia opnieuw een Achterhoekse Weefweek. Deelnemers kunnen in eigen tempo de beginselen van het weven onder de knie krijgen of bestaande kennis uitbreiden. Buiten het weven is er gelegenheid om van de omgeving te genieten. Vorige jaren stond naast wandelen of fietsen ook een bezoekje aan het textielmuseum in Bocholt op het programma. De mogelijkheid bestaat om gratis te kamperen met tent of caravan in de tuin. "De cursisten komen uit het hele land. Het is altijd leuk omdat je met mensen bent met dezelfde interesse."

Wat maakt ondernemen in Aalten speciaal? "De rust en de ruimte. Het is hier heerlijk wonen en de mensen laten je in je waarde,"

Waar kent men je nog meer van? "Ik heb een paar jaar in de Wereldwinkel in Aalten gewerkt."

Waar ga je graag uit? "We gaan graag uit eten in de regio. In Aalten hebben we alles al wel eens uitgeprobeerd. Verder gaan we naar de schouwburg in Winterswijk of Doetinchem."

Wie bewonder je? "Ik heb bewondering voor iedereen die zijn eigen ding doet en zich niet laat weerhouden om dat te doen."

rozengang.nl

Meer berichten