Dertig jaar geleden ging een handjevol mannen de strijd aan, dit jaar doen er 1.360 mannen, vrouwen en kinderen mee.
Dertig jaar geleden ging een handjevol mannen de strijd aan, dit jaar doen er 1.360 mannen, vrouwen en kinderen mee. (Foto: Henk ter Horst)

Zesde lustrum Survivalrun Beltrum

Voor de dertigste keer houdt de Stichting Survivalrun Beltrum (SSB) de survivalrun van Beltrum. Op de eerste zondag van het nieuwe jaar zullen ruim 1.360 deelnemers afzien op een parcours dat dwars door het Beltrumse buitengebied loopt.

BELTRUM - Door sloten en beken, over maïsvelden of langs slootkantjes, niets is te gek voor de organisatie. Onder auspiciën van de Survivalrun Bond Nederland (SBN) is deze dertigste editie eveneens een Open Nederlands Kampioenschap op de lange afstand.

In Beltrum ligt de bakermat van de survivalsport. Waar dertig jaar geleden slechts een handjevol mannen de strijd aan durfde te gaan, zijn er anno 2019 maar liefst 1360 mannen, vrouwen en kinderen present. Binnen enkele minuten nadat de inschrijving geopend was, waren de populaire klassen vol.

Het paradepaardje van Beltrum is de langeafstandsrun. Wekenlang bouwen vrijwilligers aan de 62 hindernissen verdeeld over een afstand van 22 kilometer. Maar liefst 400 atleten staan op 6 januari aan de start van deze monstertocht. Een record. Wat ook een vermelding waard is: Marcel Scholten uit Meddo is de enige deelnemer die zondag 6 januari voor de dertigste keer kan finishen op de langste afstand. Start van de langeafstandslopers is om 9.15 uur op het Mariaplein in Beltrum. De prijsuitreiking begint om 15.00 uur.

Verschuivingen
Waar de sport in het verleden als een echte mannensport werd beschouwd, zijn er in de afgelopen decennia flink wat verschuivingen geweest. Vrouwen en kinderen domineren tegenwoordig de sport. De jeugd van 8 en 9 jaar doet mee onder begeleiding van een volwassene. Speciaal voor hen heeft de SSB speciale hindernissen gebouwd. De oudere jeugd loopt zelfstandig een parcours van 6 kilometer. De gratis af te halen auto- en fietsroutes sturen de bezoekers langs het parcours en brengen hen dichtbij de atleten.

survivalbeltrum.nl

Meer berichten