Eendracht brengt project Perspectief: natuurlijke verbeelding in vele opzichten

Binnen het project Perspectief, een initiatief van Eendracht Aalten, werken veel partijen samen. De club trok een groot aantal instanties en mensen aan om de voorstellingen te verrijken. Zo is er veel informatie ingewonnen bij de organisaties verbonden aan de (Aaltense) natuur en ook op het creatieve vlak haakte de club een bont gezelschap van enthousiastelingen aan. Allemaal brengen zij op hun eigen manier een bijdrage aan de voorstelling die te zien en beluisteren is op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart.

(door Karin Kraaijenbrink)

Aalten - Perspectief toont beelden van Aalten die speciaal voor de voorstelling veelal via drone gefilmd zijn. Mathijs Roelofsen en Tomas Lammers zagen en zien bij droog en mooi weer hun kans schoon. Mathijs: "Veel geluk hadden we daar de afgelopen periode niet mee. Druilerig weer, regen en motregen. Bij droog of zonnig weer wist ik wat me te doen stond. De beelden zijn een onderdeel van een groter geheel. Straks gaat alles samenvallen. Ook ik ben daar ontzettend nieuwsgierig naar." Tomas Lammers monteert de beelden. "Dat is een beste klus. Ik volg de opleiding tot AV-Specialist en leer dus hoe je via de camera verhalen verpakt. Ik haakte als Aaltenaar graag aan omdat het mij ook weer op een andere manier laat kijken naar bijvoorbeeld het orkest of specifieke natuurplekken uit het verhaal."

De natuurrijke verbeelding zoals de club de voorstelling omschrijft gaat verder dan videobeelden. Kunstenares Jet Heusinkveld werkt al maanden aan een speciaal kunstwerk dat een belangrijke rol speelt. Eendracht Aalten legde deze bijzondere aanvraag bij haar neer en dat greep ze met haar beide kunstenaarshanden aan. Jet: "Toen ik hoorde op welke wijze zij het beeld voor zich zagen had ik eigenlijk direct wat voor ogen. Ik ben er dan ook meteen mee aan de slag gegaan. Niet eerder maakte ik iets met een onderliggend muzikaal tintje. Het is op de avond zelf een smeltkroes van dingen die samenkomen en daarom juist zo leuk om aan mee te werken." Wie het eindresultaat wil bewonderen ziet dat in de voorstelling. Jet: "Ik ga natuurlijk nog niet verklappen wat het uitbeeldt, dat is sowieso deels aan de mensen om in te vullen. Iedereen ziet soms weer wat anders."

De vertelling van de avond ligt in handen van Sten Geerdink, die vorig jaar mei ook een essentiële bijdrage leverde aan de voorstelling die de club toen opvoerde. Zijn rol is dit keer anders, maar voor hem even uitdagend. "Je kan een verhaal op allerlei manieren vertellen. Ik probeer net dat beetje extra te geven zodat het nog beter overkomt. Ik wil het zo krachtig mogelijk neerzetten. Het verhaal is tegelijkertijd ondersteunend als versterkend voor hetgeen er nog meer gebeurt."

Perspectief wordt opgevoerd in de Zuiderkerk (Aalten) door de fanfare van Eendracht Aalten aangevuld met een gelegenheidscombo en staat onder leiding van Egbert van Groningen. De toegang is gratis. Wel moet vooraf een ticket worden geregistreerd.

Tickets voor kaarten: eendrachtaalten.nl/tickets

Meer berichten