Burgemeester Anton Stapelkamp met aanwezige gasten uit de naburige grensstreek tijdens de bijeenkomst in het gemeentehuis Aalten
Burgemeester Anton Stapelkamp met aanwezige gasten uit de naburige grensstreek tijdens de bijeenkomst in het gemeentehuis Aalten (Foto: Leo van der Linde)

Groepen aan de slag met 'Samen Vrijheid Vieren' in gemeente Aalten

Aalten - Donderdag was er veel belangstelling voor de tweede bijeenkomst betreffende de viering van 75 jaar Vrijheid in de Gemeente Aalten. Burgemeester Anton Stapelkamp keek terug op de eerste bijeenkomst van 24 januari jl. De raadszaal was goed gevuld met onder andere gasten uit de naburige grensstreek.

In 2020 is het 75 jaar geleden dat de gemeente Aalten werd bevrijd. Om deze vrijheid te vieren, worden er in de aanloop naar 2020 tal van activiteiten georganiseerd. Burgemeester Stapelkamp: "wat heeft de vrijheid opgeleverd, het gaat onder andere over bezinnen, maar er zit ook een soort vieren in. We willen de Vrijheid bij de gewone mensen ter sprake brengen".

De Gemeente Aalten stelt € 25.000,- beschikbaar en men rekent op financiële bijdragen van de provincie en het Rijk. Drie personen zijn het aanspreekpunt voor dit gebeuren; Jan ter Haar (Aalten), Steffen Rexwinkel (Dinxperlo) en Richard Jongetjes (Bredevoort). Verder is er ondersteuning vanuit de gemeente door Iris Jansen en Bernardet Sweenen. 'Samen Vieren wij de Vrijheid en Vrede' moet als thema terugkomen om in aanmerking te komen voor subsidie. Initiatieven moeten plaatsvinden in de Gemeente Aalten en moeten besproken worden met de werkgroep 75 jaar Bevrijding. Deze initiatieven moeten plaatsvinden in de periode 29 maart tot 1 juni 2020.

Jan ter Haar: "we hebben een gesprek gehad met mensen uit Bocholt. Ze willen graag meedoen, het intiatief moet echter bij de gemeente liggen". Hierna ging men met groepen in overleg aan zogenaamde 'thematafels'. Er waren vier tafels waaraan men ging 'brainstormen' met als onderwerp: Herdenken en Verdiepen', Cultuur en Educatie, Muziek en Spektakel en Sport en Spel.

Over een tijdje worden de concrete planen op papier gezet. Uit deze bijeenkomst werd duidelijk dat men in de gemeente Aalten warm loopt voor het herdenkingsjaar 2020.

Tekst: Leo van der Linde.

Meer berichten