Honderd jaar Bauhaus, kunstlezing door Maria Driessen

We vieren dit jaar dat 100 jaar geleden het Bauhaus in Weimar werd opgericht. Kunsthistoricus Maria Driessen geeft een lezing over de geschiedenis en ontwikkeling van het Bauhaus in de Bibliotheek Aalten op donderdag 25 april.

Tijdens deze lezing aandacht voor de geschiedenis en de ontwikkeling van het Bauhaus en al datgene wat door de docenten en studenten van het Bauhaus werd ontworpen en gerealiseerd.

Het “Staatliches Bauhaus” werd in 1919 in Weimar opgericht. Walter Gropius was de eerste directeur en in het manifest dat verscheen werd de wens uitgesproken dat kunstenaars en handwerkslieden samen “het gebouw van de toekomst moesten realiseren”. De nieuwe opleiding trok veel studenten aan en bekende kunstenaars gaven er les, zoals Paul Klee, Oskar Schlemmer en Wassily Kandinsky. In 1925 verhuisde de opleiding naar Dessau waar Gropius zelf alle gebouwen ontwierp, conform de uitgangspunten van het Bauhaus.

Het Bauhaus bestond tot 1933 en de invloed van het instituut op het gebied van architectuur en toegepaste kunst is groot. Doelmatigheid en functionaliteit vormden het uitgangspunt en dat is nu nog zichtbaar in de architectuur en vormgeving van de huidige tijd.

Maria Driessen geeft een lezing in woord en beeld op donderdag 25 april in de Bibliotheek Aalten van 19.30 tot 21.30 uur. Kosten leden de Bibliotheek € 7,50 niet leden € 10.-. Inschrijven is verplicht en mogelijk via www.achterhoeksepoort.nl of in een van de vestigingen van de Bibliotheek.

Meer berichten