Iraanse natuurbeschermers gemarteld en mogelijk ter dood veroordeeld

Amnesty Oost Gelre/Aalten zet zich in voor Iraanse natuurbeschermers door middel van schrijfacties.

Een groep natuurbeschermers in Iran krijgt mogelijk de doodstraf. De autoriteiten beschuldigen hen ervan dat ze hun werk als dekmantel gebruikten om militaire inlichtingen te verzamelen. In werkelijkheid vroegen ze aandacht voor milieuproblemen en onderzochten ze bedreigde diersoorten. De activisten zouden zijn gemarteld om bekentenissen af te leggen.

De natuurbeschermers zijn eind januari 2018 opgepakt. Vier van hen hangt de doodstraf boven het hoofd voor ‘het verspreiden van corruptie op aarde’. Een totaal onterechte beschuldiging volgens Amnesty. Vier anderen kunnen celstraffen van tien of elf jaar krijgen.

Gedwongen bekentenissen als bewijslast

De rechter baseerde zich vooral op bekentenissen die volgens Amnesty onder marteling zijn afgelegd en later weer werden ingetrokken. Op het lichaam van enkele natuurbeschermers waren tekenen van marteling te zien: ze hadden gebroken tanden en blauwe plekken op hun lichaam.

Niloufar Bayani vertelde de rechter dat de ondervragers dreigden haar te slaan, hallucinerende drugs te geven, haar vingernagels uit te trekken en haar ouders te arresteren. Om die reden bekende ze ‘schuld’. Later trok ze haar bekentenis in. De rechter vroeg haar de rechtszaal te verlaten omdat ze bezwaar bleef maken tegen het gebruik van haar ingetrokken bekentenis als bewijsmateriaal.

Draag uw steentje bij. Met één handtekening kunt u al bijdragen aan een betere wereld. Zet uw handtekening onder de petitie die ligt in de wereldwinkel en de bibliotheek in Aalten, of wordt schrijfabonnee.

Voor meer informatie over o.a de schrijfactie kunt u contact opnemen met:

Amnesty Aalten/ Oost Gelre: amnestyaaltenoostgelre@gmail.com

Ook op twitter: Amnesty Aalten en facebook: Amnesty Aalten Oost Gelre

Meer berichten