Filmhus Dinxperlo draait 'Dunkirk' op 25 april

Dinxperlo - Op 25 april draait Filmhus Dinxperlo Dunkirk, een film over de evacuatie van honderdduizend Britse en Franse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's waren omsingeld op de stranden van Duinkerke.

De film kent drie verhaallijnen met verschillende perspectieven: het strand, de zee en de lucht. Bij 'het strand' zijn we een week aanwezig tussen de soldaten, op 'de zee' zitten we een dag op een visserschip en bij 'de lucht' volgen we het verhaal vanuit de cockpit van een jachtvlieger. Daarmee verloopt de film niet-lineair. Maar in Dunkirk smelten die afgewisselde perspectieven samen tot één universele oorlogservaring, met de tikkende klok als motor.

Daarbij is de vijand altijd 'aanwezig', maar blijft deze een ongeziene dreiging. Dit draagt enorm bij aan de subjectieve ervaring van de film, dat je als het ware over de schouders van de soldaten meekijkt. De Nederlandse bijdrage is uiteraard de filmscene die in Urk gedraaid is. Maar ook het schitterende camerawerk van de Nederlands/Zwitserse cameraman Hoyte van Hoytema, die hiervoor een Oscarnominatie kreeg.

Donderdag 25 april, aanvang 20.00 uur
Entree € 7,50, incl koffie/thee
Filmhus Dinxperlo, Maurits Prinsstraat 6, Dinxperlo

Meer berichten