Mieke Visser toont het boek. Naast haar staat Sallo van Gelder. (Foto: Karin Stronks)
Mieke Visser toont het boek. Naast haar staat Sallo van Gelder. (Foto: Karin Stronks)

Boekpresentatie Sallo's Ontsnapping: 'Antisemitisme wordt weer zichtbaar'

Aan lange tafels zaten de gasten, onder hen bevonden zich familieleden en nabestaanden van de mensen die een cruciale rol hebben gespeeld bij de redding van Sallo van Gelder. Wim Mak, secretaris van de stichting Vrienden van de Aaltense synagoge, leidde op soepele wijze de bijzondere bijeenkomst. Harmonicagroep De Ahof zorgde voor muzikale intermezzo's, er werden onder andere Joodse werken ten gehore gebracht waaronder het bekende 'Jeruzalem, stad van goud'. Er klonk geroezemoes aan de lange tafels bij de koffie, tijdens de toespraken was het echter muisstil.

(door Karin Stronks)

Aalten - Burgemeester Stapelbroek, opperrabbijn Binyomin Jacobs, dominee Hendrik Jan Zeldenrijk, auteur Henk Vis en mevrouw Lubbers-Te Lindert spraken op de bijeenkomst, zij waren het met elkaar eens: het boek 'Sallo's Ontsnapping' is een monument, een testament, een gedenkteken maar ook een waarschuwing.

Opperrabbijn Binyomin Jacobs omschrijft het als volgt: "We merken dat het antisemitisme weer zichtbaar wordt. Maar zolang er mensen zijn die afstand nemen van een verdorven cultuur, zolang er mensen zijn die in de meest duistere tijden niet zwichten voor het kwaad, zolang er mensen zijn die vervolgden of andersdenkenden helpen met gevaar voor eigen leven, zolang er mensen zijn die méns blijven is er hoop!"

Yad Vashem
Sallo van Gelder sprak zijn gasten toe, over de 100.000 Joden uit Nederland die slachtoffer werden van de shoa, over dat een mens een 'ding' werd, over dat Joden gedecimeerd waren en nooit hun plaats teruggekregen hebben. Hij besloot: "Er zijn geen zes miljoen Joden vermoord maar er is één Jood vermoord en dat is zes miljoen keer gedaan…"

Na zijn toespraak overhandigde hij het eerste exemplaar van zijn boek aan Mieke Visser, de dochter van de 'non' Sietske Visser-Hoekstra die het leven van Sallo heeft gered door hem onder haar rok te verbergen. Op deze manier redde zij meer Joodse kinderen, in 1998 ontving zij daarvoor de Yad Vashem, de hoogste onderscheiding van de staat Israël die een niet-Jood kan ontvangen.

Kijken naar de toekomst
Mieke Visser sprak nadat zij het boek van Sallo in ontvangst genomen had. Over de zoektocht van Sallo naar haar moeder, over de Joodse vrienden van haar moeder die weggevoerd en nooit teruggekeerd zijn, over haar vader die gemarteld is, over rassenhaat. Over zoeken en vinden, over het mededogen dat overwon, over samen kijken naar de toekomst. Henk Vis, de auteur van het boek 'Sallo's Ontsnapping' sprak: "Ik hoop dat het Sallo rust zal geven nu hij zijn levensverhaal van zich af heeft geschreven."

Boek te koop
Het boek 'Sallo's Ontsnapping' van Sallo van Gelder is te koop voor 19,90 euro bij boekhandel Messink & Prinsen in Aalten en bij boekhandel Kramer in Winterswijk.

Meer berichten