Moeder Jannie en dochter Ageeth op het podium bij de laatste Rode Kruis ontspanningsmiddag. (Foto: Karin Stronks)
Moeder Jannie en dochter Ageeth op het podium bij de laatste Rode Kruis ontspanningsmiddag. (Foto: Karin Stronks)

Laatste ontspanningsmiddag Rode Kruis: 'We zijn teleurgesteld en boos'

In 1959 begon Riek Veldhuis met het organiseren van de Rode Kruis ontspanningsmiddagen voor ouderen en invaliden. Zo'n acht keer per jaar kon de doelgroep genieten van cabaret-, toneel- of muziekvoorstellingen, de gasten werden zo nodig opgehaald en thuisgebracht.

(door door Karin Stronks)

Aalten – Jannie Veldhuis nam in 1971 het stokje over van Riek, ook zij vond het prachtig en dankbaar werk om de doelgroep een aantal keren per jaar een fijne en gezellige middag te bezorgen. "Deze mensen genieten van de ontspanningsmiddagen! In hoogtijdagen kwamen ruim tweehonderd gasten op de middagen af, tegenwoordig verwelkomen we zo'n 100 tot 150 bezoekers", vertelt Jannie. Ze vervolgt: "De middagen waren in het Feestgebouw, later in De Pol en nu in De Hofnar. Maar nu staat de laatste ontspanningsmiddag op het programma en daar ben ik erg teleurgesteld en boos over."

Ageeth Hijink-Veldhuis, de dochter van Jannie, is na haar moeder in 1997 begonnen met het organiseren van de ontspanningsmiddagen. Ook Ageeth vindt het erg jammer dat het Rode Kruis stopt met hun bijdrage voor deze populaire ontspanningsmiddagen. Ze zegt: "Ik wil het Rode Kruis niet zwart maken maar ben teleurgesteld over dit besluit. Vanmiddag was wethouder Joop Wikkerink hier en hij vroeg of ik met hem contact wilde opnemen, wellicht dat we een doorstart kunnen maken. Ik zie hier wel een lichtpuntje." Op het eind van de laatste ontspanningsmiddag werd Ageeth door haar moeder Jannie naar voren geroepen, zij kreeg voor haar inzet mede namens de gasten bloemen en een cadeaubon.

Rode Kruis reageert
"We bedanken mevrouw Jannie Veldhuis en mevrouw Ageeth Hijink-Veldhuis voor het mooie werk en alle energie die zij in het werk voor het Rode Kruis hebben gestoken. Dat is ontzettend waardevol." Het Rode Kruis heeft in 2010 besloten voor een andere strategie, gefocust op noodhulp en zelfredzaamheid. "Wij stoppen met activiteiten die daar los van staan, zoals de Ontspanningsmiddag." Voor januari 2020 moeten deze sociale hulpactiviteiten gestopt zijn of overgedragen naar een andere organisatie: "Dat doen we met pijn in ons hart, het gaat om activiteiten die waardevol zijn voor kwetsbare mensen. Voor al deze activiteiten geldt dat wij hebben gezocht naar een andere oplossing. Bijvoorbeeld of er een andere organisatie is die de activiteit over kan nemen. Helaas lukt dat niet altijd en we beseffen dat dat pijn doet."

Activiteiten op gebied van zelfredzaamheid, hulp aan mensen om hun eigen problemen op te lossen en zich zelfstandig te redden worden behouden. "We geven de cursus 'sterk door je netwerk', waarin we mensen leren hun netwerk te vergroten en het belang daarvan in geval van nood. Ook activiteiten op het gebied van EHBO blijven we doen."

Meer berichten