Peter Dieker Foto: Roel Kleinpenning

Bij Ajax-B achter de bar: Peter Dieker

In de jaren dertig van de vorige eeuw nam meester Thomassen uit Breedenbroek het initiatief voor plaatselijk schoolvoetbal: elke middag werd er een balletje getrapt. Klein Maar Dapper (KMD) heetten ze toen, en de eerste wedstrijd tegen SKC (Sinderense Knetter Club) werd verloren. Pastoor Smit was in die jaren een echte voetballiefhebber met voorkeur voor het hoofdstedelijke elftal, en initieerde vervolgens een 'echte' voetbalclub met de naam Ajax-B. Ondanks de klinkende naam werd er nog gewoon in de wei gespeeld.

(door Corry Florijn)

BREEDENBROEK – Er is sindsdien veel veranderd. Ajax-B groeide sterk en kreeg een fraai complex aan de Terborgseweg. Ongewijzigd in alle jaren is de zelfwerkzaamheid van de leden.
Eén van hen is Peter Dieker uit Dinxperlo, al ruim 40 jaar lid van de club en vanwege zijn inzet door het bestuur benoemd tot lid van verdienste. Door blessures is hij op zijn 16e gestopt met voetbal maar hij bleef langskomen voor zijn vrienden en om een biertje te drinken. Totdat Hans Huls vond dat hij ook wel eens wat kon gaan doen aan de andere kant van de bar.

Nu runt hij samen met twee anderen de kantine, verzorgt hij de inkoop en de afdracht naar de penningmeester en hij opent en sluit de kantine en de kleedkamers. Hij is een vertrouwd gezicht, de vraagbaak voor iedereen. "Vroeger was ik er vaker, maar het is niet goed dat de kantine op één man draait. Het kan wel eens druk zijn, maar je doet het op routine. Laatst op zaterdag stonden er wel zestig man, ouders, opa's en oma's, om te kijken naar de kleintjes. Die willen dan wel allemaal koffie.

Gezonde vereniging
We hebben een kleine, gezonde vereniging met 300 leden waarvan zo'n 100 vrijwilligers. De activiteitencommissie organiseert in de kantine pokeravonden, wijnproeverijen of een ladies night. Dankzij onze sponsoren is dat altijd een succes. Net als de kortingsbonnenactie aan het begin van het jaar. Alle jeugdleden gaan dan langs de deuren. Het tientje inleg heeft men er zo uit en het levert de vereniging veel op. De ondernemers zijn er ook blij mee.

Het enige dat me ergert is hoe mensen soms omgaan met de spullen van de vereniging en dat ik de troep van anderen kan opruimen. Die gemakzucht. In de kleedkamer staat een prullenbak maar de bekers worden gewoon onder de bank gesmeten. Op de tafels op het terras staan asbakken maar de peuken worden op de grond uitgetrapt. Ik heb geen zin om politieagent te spelen, dat maakt het werk niet leuker."

Duitse Bakker
We doen allemaal ons best voor de vereniging en ik heb er gewoon heel veel plezier in. Zolang ik het nog mag doen ga ik er mee door. Op zaterdag ga ik langs de Duitse Bakker op de Heelweg, en dan hebben we broodjes ham en kaas. Dat is eigenlijk ook het enige gezonde hier. Maar ja, wat is er mis met een gehaktbal met mayonaise? Dat hoort toch bij een voetbalkantine?''

Meer berichten