Bodybuilder Muriz Izmirlija: ''Ik kan mij nu ook volledig focussen op het Nederlands kampioenschap.''
Bodybuilder Muriz Izmirlija: ''Ik kan mij nu ook volledig focussen op het Nederlands kampioenschap.'' (Foto: Vanessa Wassink)

Bodybuilder Muriz Izmirlija wint brons op NK

Een Spartaans trainingsregime, een minutieus uitgebalanceerd voedingsschema en een ijzeren discipline. Bodybuilder Muriz Izmirlija heeft het er allemaal voor over om de top te bereiken. In april werd hij knap derde op het Nederlands kampioenschap en in aanloop naar die titelstrijd won deze Aaltense spierbundel twee prestigieuze wedstrijden.

(door Erwin Wamelink)

Aalten - Muriz heeft een sprankeling in zijn ogen als hij spreekt over zijn sport. "Ik train twee per dag, ik begin 's ochtends voor het ontbijt met cardio en 's avonds doe ik krachttraining en nog wat cardio." In aanloop naar wedstrijden liegt zijn dieet er niet om. Voornamelijk witvis en eieren staan er op het menu. "Ik eet ongeveer 800 gram witvis per dag en 's ochtends en 's avonds vijf eieren, aangevuld met rijst en groenten."

Muriz heeft veel zelfdiscipline waardoor hij deze zware beproevingen goed doorstaat. Hij denkt dat zijn achtergrond hiermee te maken heeft. "Mijn vader komt uit Bosnië. Als ik zie wat voor problemen er in dat land spelen, is het voor mij eigenlijk heel gemakkelijk om die witvis naar binnen te krijgen", vertelt hij lachend. Muriz blijft zichzelf motiveren. "Als ik zie dat mijn lichaam verandert, dan ben ik heel gemotiveerd om nog verder te gaan." Om te zorgen dat het allemaal verantwoord gebeurt, staat Muriz constant in contact met zijn coach. "Ik stuur mijn coach vaak filmpjes en ik heb veel contact met hem. Daarnaast weet ik zelf heel goed wat wel of niet kan, ik weet heel goed dat geen enkele topsport gezond is voor het lijf en gezondheid blijft voor mij het belangrijkste." Rond wedstrijden is zijn vetpercentage slechts drie procent. "Dat kan nog net."

Focus op NK
Muriz komt uit in de klasse 'Classic Physique'. In deze klasse ligt de nadruk wat meer op het boven- dan op het onderlichaam, echter spelen ook de benen wel een rol in het geheel. Volledig tegen zijn eigen verwachtingen in, won hij in korte tijd twee wedstrijden. Op 17 maart won Muriz in Capelle aan den IJssel de Isala Cup, veertien dagen later was hij in Schiedam (Open Rotterdamse) de beste. Doordat hij voor deze twee wedstrijden al topfit moest zijn om zich überhaupt te kwalificeren voor het NK, was hij op het titeltoernooi niet meer honderd procent 'in shape'. "De twee jongens die voor mij eindigden konden zich het hele jaar voorbereiden op het NK, ik moest mij hier eerst nog voor kwalificeren. Met de resultaten van de afgelopen maanden ben ik nu drie jaar verzekerd van deelname aan het NK, dus ik kan mij nu ook volledig focussen op het Nederlands kampioenschap."

Inspireren en helpen
De 26-jarige atleet heeft ook een voortrekkersrol. Met 5.500 volgers op Instagram bereikt hij een enorm publiek. Dit vindt Muriz misschien wel het mooiste van alles. "Ik wil jonge sporters graag inspireren, motiveren en verder helpen in de sport. Natuurlijk vind ik die prijzen heel erg leuk en wil ik nog veel winnen maar anderen helpen vind ik eigenlijk het mooiste." Nu is het even tijd voor rust, maar niet voor lang.

Meer berichten