Het G-team van ASZV, met in het midden Bernhard Duenk (leider) en trainer Luuk van Arkel.
Het G-team van ASZV, met in het midden Bernhard Duenk (leider) en trainer Luuk van Arkel. (Foto: Vanessa Wassink)

G-team AZSV op handen gedragen

Het G-voetbal bij AZSV heeft tot doel dat alle deelnemers binnen hun eigen mogelijkheden plezier kunnen beleven aan voetbal. Dat betekent voor de een meer spelplezier en voor de ander meer techniek. Er wordt bewust geen competitie gespeeld, alleen getraind. Het afsluitende partijtje is een vast onderdeel, net als het napraten in de kantine.

(door Corry Florijn)

AALTEN – Luuk van Arkel en Bernhard Deunk zijn vrijwilligers vanaf het eerste uur. In het najaar van 2002 zijn ze in Aalten gestart met G-voetbal voor een kleine groep volwassenen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. 5 jaar geleden kwam Ruben Pennings hen als trainer versterken, in eerste instantie op basis van zijn maatschappelijk stage. Het G-team bestaat nu uit twaalf mannen, waarvan een zestal de 'harde kern' vormt en er al vanaf het begin bij is.

Van Arkel: "Onze spelers kiezen voornamelijk voor dit team juist omdat we geen wedstrijden spelen. Het komt zelfs voor dat wanneer iemand verhuist in de regio – de meesten wonen in een 24-uurs voorziening – men toch bij het team blijft. De structuur die we bieden is belangrijk. En dat is niet mogelijk wanneer je voor een competitie moet reizen naar andere clubs. De voorzieningen die AZSV ons hier biedt zijn geweldig. We spelen altijd op hetzelfde veld en gebruiken altijd dezelfde kleedkamer."

Pennings en Deunk bevestigen dat het team op handen gedragen wordt door de club. Het G-voetbal is namelijk meer dan alleen voetbal. Van belang is ook de integratie, de sociale betekenis en de onderlinge vriendschap. "Het is dankbaar werk. De jongens zijn enthousiast en daar hebben wij weer lol in. Als we tot slot van de training een partijtje spelen, zie je dat de mannen met meer techniek heel makkelijk de bal afspelen naar anderen die er wat meer moeite mee hebben. Ze gunnen elkaar veel. Daar kan menigeen nog een voorbeeld aan nemen."

Regiotaxi
Een aantal spelers wordt gebracht en gehaald met de regiotaxi. "De chauffeur belt ons 5 minuten voor aankomst en dan zorgen wij dat de jongens op tijd op het parkeerterrein staan. Die afspraak werkt uitstekend voor iedereen."

"We hebben veel te danken aan onze sponsoren, zoals de hesjes in twee kleuren die we van Bijen Timmerwerken gekregen hebben. Hoogtepunt in het winterprogramma is een uitje naar de Twee Bruggen, mogelijk gemaakt door Slotboom Steenhouwers. Dan zijn we fanatiek aan het bowlen en sluiten we af met een etentje. Daar wordt het hele seizoen naar uitgekeken."

Er wordt op zaterdag getraind van 12.30 tot 13.30 uur. Iedereen mag zich aanmelden, mannen, vrouwen: als je maar van voetbal houdt. Er is ook een G-team voor kinderen van 8 tot 15, dat op woensdagmiddag traint.

Kent (of bent) u ook een vrijwilliger die zich al jaren inzet voor een vereniging, persoon of instantie? Laat het ons weten: redactie.av@persgroep.nl

Meer berichten