Buurt 't Slaa, Grote Maote en Kleine Maote bij de AED. Foto: Karin Stronks
Buurt 't Slaa, Grote Maote en Kleine Maote bij de AED. Foto: Karin Stronks

Buurt-AED bij Grote Maote 72: 'Binnen acht dagen het geld bij elkaar!'

Met een tik op de mobiel werd de AED van buurt Grote Maote, Kleine Maote en 't Slaa aangemeld bij het oproepsysteem voor burgerhulpverleners. Initiatiefnemer Hans Beumer zegt niet zonder trots: "Medio april zijn we begonnen met de actie voor een AED in onze wijk, binnen acht dagen hadden we het geld bij elkaar! De levertijd was wat lang maar de AED is gearriveerd. Vanavond is er koffie met gebak en we hangen de AED aan de muur bij Grote Maote 72!" Een applausje klonk en de AED werd in de kast geplaatst.

(door Karin Stronks)

AALTEN - De vrijwilligers zitten buiten bij Hans Beumer, er is koffie met gebak om het plaatsen van de AED defibrillator te vieren. De kast waar het levensreddende apparaat in komt hangt al aan de muur. "Hoe ik op het idee kwam? Nou, ik keek een keer op de Facebookpagina van de Hartstichting en al scrollend kwam ik bij informatie over een buurt-AED terecht. Dat leek me voor onze buurt een goed idee en ben erover gaan lezen", vertelt Hans. Hij gaat verder: "We gingen met een paar mensen op herhaling voor EHBO en ik stelde het voor in deze groep. Er werd enthousiast gereageerd en we hebben het plan samen in gang gezet."

Groot bedrag van TSA
Voor het plaatsen van de buurt-AED was een bedrag van 1660 euro nodig. Hans: "We zijn gestart met de actie en hebben een folder van de buurtaed.nl website gedownload en deze op de Grote Maote, Kleine Maote en op 't Slaa rondgebracht. De donaties konden via iDeal worden gedaan. De eigenaar van TSA Systeembeheer maakte een groot bedrag over, als ervaringsdeskundige weet hij hoe belangrijk een buurt-AED is. Binnen acht dagen hadden we het benodigde geld bij elkaar!" De AED werd besteld en is op vrijdag 30 mei aan de muur van Grote Maote 72 opgehangen. Hans: "We zijn daar heel blij mee! Nu hoeven we bij een oproep niet meer naar Sportpark Zuid, bakker Knippenborg of de Aladnahal te gaan om de dichtstbijzijnde AED op te halen!"

Burgerhulpverleners nodig
"Hoe het werkt? Nou, als iemand 112 belt krijgen burgerhulpverleners die dichtbij het slachtoffer wonen of werken een oproep. Een deel krijgt het adres door van een AED met de pincode om de kast te openen, een ander deel krijgt het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan", vertelt Hans. Hij voegt toe: "Hiervoor zijn dus burgerhulpverleners nodig. Mensen die EHBO of BHV hebben kunnen zich aanmelden bij de Hartstichting. Om je aan te melden is vereist dat je een reanimatietraining hebt gevolgd in de afgelopen twee jaar."

Reanimatietraining
Mensen uit de buurt van Grote en Kleine Maote en 't Slaa die burgerhulpverlener willen worden maar geen cursus hebben gevolgd kunnen Hans bellen. Hij zegt: "Als er voldoende belangstelling is willen we een reanimatietraining organiseren!" Het telefoonnummer van Hans is: 06-10649173.

hartstichting.nl

Meer berichten