Joep Veldkamp bij kunstwerk van Jan Opdam , Beeldentuin ‘de Holtdrost’ Geunstraat 2 De Heurne
Joep Veldkamp bij kunstwerk van Jan Opdam , Beeldentuin ‘de Holtdrost’ Geunstraat 2 De Heurne (Foto: Roel Kleipenning)

De Holtdrost opent nieuw seizoen

Op zaterdag 15 juni is de start van het nieuwe seizoen van beeldentuin De Holtdrost in De Heurne. De vernissage, oftewel de feestelijke opening, van de 2019-expositie is vanaf 15.00 uur voor genodigden. De komende vier maanden worden er beelden tentoongesteld van maar liefst twaalf kunstenaars uit Nederland en Duitsland.

(door Marcel van Berkum)

De Heurne - "Ik ben opgegroeid in Aalten als slagerszoon", vertelt Joep Veldkamp. Hij en partner Ans Engbers zijn de initiatiefnemers van de beeldentuin. De 70-jarige Veldkamp was werkzaam in het slagersvak en vakopleidingen en vervulde daarna management functies binnen andere opleidingsvormen. Via adressen in binnen- en buitenland keerde hij na zijn pensioen in 2010 in de gemeente Aalten terug en kocht woonboerderij het Geunhuis in De Heurne. Het kostte jaren noeste arbeid om het terrein van 3500 vierkante meter te ontwikkelen. Maar nu ligt er in het buitengebied dan ook een fraai ontworpen en vorm gegeven tuin met een diversiteit aan planten en bomen "Ik ben er nog steeds zeker twee dagen in de week aan kwijt voor onderhoud en ik hoop niet weer op een invasie van engerlingen", vertelt Joep.

Harmonie
Joep en Ans hebben geen kunstzinnige achtergrond. Ans was kindercoach, maar kennissen in de kunstenaarsscene hadden ze wel en ze voelden zich prettig in het gezelschap. Ze besloten in 2017 beeldentuin De Holtdrost op hun domein te starten om beeldende kunstenaars een podium te bieden. Ze begonnen het eerste seizoen nog voorzichtig met beelden van vijf lokale kunstenaars. Het bleek aan te slaan, want in die eerste vier zomermaanden kwamen er maar liefst 1300 bezoekers. Het daaropvolgende jaar werd het aantal beeldende kunstenaars en het werk verdubbeld. En dit jaar zelfs uitgebreid tot 12. Dat betekent dat zo'n zestig beelden staan opgesteld in de sfeervolle tuin en binnen in de galerie. "We kijken de laatste tijd vooral naar diversiteit in materiaal en afmeting", vertelt Joep, "zodat we een betere harmonie met de omgeving krijgen." Er exposeren twee Duitse kunstenaars. De overige tien zijn afkomstig uit heel Nederland. Twee ervan komen uit de regio, namelijk Egbert Hermsen uit Silvolde en Jet Heusinkveld uit Aalten. Ans en Joep zoeken ook samenwerking met expositieruimtes in de omgeving. Tevens zijn ze op zoek naar toepasselijke acts, op het gebied van muziek en literatuur, die op De Holtdrost willen optreden.

Sfeervolle bestemming
Ben je kunstliefhebber of gewoon nieuwsgierig naar een fraaie collectie beelden in een feeërieke omgeving? Dan is De Holtdrost aan de Geunstraat 2 in De Heurne absoluut een sfeervolle bestemming. Na de vernissage op zaterdag 15 juni is de tuin de komende vier maanden te bezichtigen op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Op verzoek ook op andere momenten voor groepen. De toegang is gratis.

www.beeldentuindeholtdrost.nl

Meer berichten