Rini Bongen in haar werklokaal. (foto: Karin Stronks)
Rini Bongen in haar werklokaal. (foto: Karin Stronks)

Rini Bongen: 'Lekker knutselen in mijn werklokaal'

Zo lang ze zich kan herinneren is Rini Bongen dingen aan het maken. Ze glimlacht: "Het begon met barbiekleertjes maken, haken en breien en sinterklaassurprises maken! In onze familie was iedereen creatief, mijn moeder en tantes waren ook altijd bezig. Ik vind het heerlijk om aan de gang te gaan met stoffen, hout, cement of garen. Soms word ik ineens gegrepen door iets, de laatste tijd werk ik veel met epoxy, giethars. Muziekje aan en lekker knutselen in mijn werklokaal, dan ben ik in mijn element!"

(door Karin Stronks)

AALTEN – Rini woont met haar gezin in een schoolgebouw, een rijksmonument, buiten Aalten. Haar werklokaal is ruim en oogt heel transparant door de enorme ramen. Overal liggen en staan creaties en materialen zoals heuptasjes van spijkerstof, rollen stof, een grote werktafel, een industriële naaimachine, gehaakte gezichten, een zaagmachine en haar laatste project, een levensgrote pony van jeansstof. "Die is nog niet klaar, hij moet nog op een plank komen te staan! Die pony is eigenlijk een idee van mijn dochter", vertelt Rini.

Eén van haar bijzondere projecten was het beplakken van grote uitgezaagde AZSV letters met overgebleven voetbalplaatjes. Rini geeft aan: "Er waren heel veel voetbalplaatjes over na de actie, ik vond het zonde dat ze werden weggegooid, vond dat we er iets mee moesten doen. Ik had me toen al een tijdje verdiept in epoxy, giethars. Had al een dienblad gemaakt van de voetbalplaatjes van ons team De Liefhebsters."

AZSV voetbalplaatjes
Ze vervolgt: "Zo kwam ik op het idee om grote letters, A, Z, S, V, te beplakken met de overgebleven plaatjes. Henk Stronks heeft de letters mooi strak gezaagd en ik heb intussen de voetbalplaatjes uitgezocht. Ben bovenaan begonnen met plakken van de senioren, meer naar beneden de jongeren en onderaan de kinderen. Die moeten zichzelf natuurlijk kunnen zien! Daarna acht keer lakken en ten slotte behandelen met epoxy en klaar! Het kunstwerk is op de AZSV nieuwjaarsreceptie ingewijd in de kantine."

Ze trekt een keukenschort aan die gemaakt is van jeansstof. Lachend zegt Rini: "Ja leuk hè! Ik plaats mijn maaksels op mijn website en kreeg verzoekjes binnen of ik meer van deze keukenschorten wilde maken. Dus heb ik een oproep op Facebook geplaatst 'wie heeft er een paar spijkerbroeken over?'. Nou echt ladingen spijkerbroeken kreeg ik binnen, vuilniszakken vol! Nu maak ik ook heuptasjes, dekens, bekleed stoelen en kussens met spijkerstof, ik kan nog heel lang vooruit met mijn voorraad! Super!" Rini staat regelmatig op markten, ook is ze te vinden op Facebook en via haar website. "Zo kwam ik in contact met Lex, hij werkt in een kringloopwinkel. Ik vroeg of er wel eens kussens binnen kwamen en of hij die voor mij wilde bewaren. Hij heeft me fijn geholpen. De vulling van de kussens heb ik onder andere gebruikt voor de pony die ik heb gemaakt van jeansstof. We hebben de pony Lex genoemd!"

www.rinimaakt.nl

Meer berichten