Scholieren werkten aan hun kunstwerken in het kader van het projekt: Unterwegs/Onderweg
Scholieren werkten aan hun kunstwerken in het kader van het projekt: Unterwegs/Onderweg (Foto: Jan Oberink)

Duitse en Nederlandse scholieren werken aan Euregio-Projekt: Unterwegs/Onderweg

Aalten - Op woensdag 12 en donderdag 13 juni werkten Duitse en Nederlandse scholieren samen aan het Euregio-Projekt: Unterwegs/Onderweg. Het Euregionale Projekt: Unterwegs is gestart vanuit de kernbegrippen: Gelijkheid, Vrijheid en Medemenselijkheid. Het doel is door ontmoeting en uitwisseling tussen Nederlandse en Duitse scholieren grenzen letterlijk te laten vervagen.

De Nederlandse en Duitse scholieren werken samen op locaties van de drie samenwerkende musea. Men ging, geïnspireerd door de rondleiding in het Nationaal Onderduik Museum Aalten, aan de slag om met schilderingen, rijm, strip en slogan vorm te geven aan een statement over vrijheid. Naast het museum in Aalten deed het Otto Pankok museum mee. Dit museum herbergt de nalatenschap van de beeldend kunstenaar Otto Pankok en zijn familie.

Met wisselexposities wordt werk getoond, waarin duidelijk wordt dat Pankok zich altijd openlijk uitsprak voor minderheden en vrijheid en tegen onderdrukking, waardoor zijn werk door het Nazi regime als 'Entartet' (ontaard) werd bestempeld, oftewel ongewenst en verboden. De derde deelnemer is het 'Humberghaus' in Dingden. Hier kunnen bezoekers het dagelijks leven ervaren van een Joodse familie tijdens het naziregime. Via de familie Humberg wordt verduidelijkt hoe het Duitse inwoners verging die als Joods vanuit hun vaste positie in de gemeenschap als buitenstaanders werden bestempeld, apart werden gezet en buitengesloten en vervolgens werden vervolgd en massaal vermoord.

Aan dit project deden scholieren mee uit Bemmel en van het Graafschapcollege. Van Duitse zijde deden scholieren uit Moers en Hamminkeln mee. Na ontvangst in het Nationaal Onderduik Museum Aalten volgde een rondleiding en een lunch. 's Middags ging men creatief aan de slag bij 't Noorden in Aalten. Alle kunstwerken worden in een reizende expositie opgenomen en gaan langs de scholen en musea. Ze worden tevens digitaal gepresenteerd op de site: Unterwegs. De kunstwerken worden tevens vertoond op 29 maart 2020 bij de start van de activiteiten: 75 jaar Vrijheid/Samen Vrijheid vieren op de grens Dinxperlo/Süderwick.

Tekst: Leo van der Linde.

Meer berichten