Niek Noort met de tekening van het chalet. Op de achtergrond de kathedraal van Milaan. Foto: Karin Stronks
Niek Noort met de tekening van het chalet. Op de achtergrond de kathedraal van Milaan. Foto: Karin Stronks

Figuurzagen hobby van Niek Noort: 'Beter dit doen dan prakkiseren!'

Twee jaar en drie maanden kostte het Niek Noort om de kathedraal van Milaan te figuurzagen. Bijna dagelijks werkte de 83-jarige aan het enorme project. De 72 heiligen, de smalle trapjes, de anderhalve millimeter kleine sierstrips, de tientallen torens met fraaie details, alles maakte Niek handmatig. Het prachtige bouwwerk staat in de woonkamer van Niek Noort voor het raam en trekt veel bekijks.

(Door Karin Stronks)

AALTEN – Op een dinsdag bevestigde Niek Noort het laatste onderdeel aan zijn kathedraal van Milaan. "De zaterdag erop gingen we op vakantie. Ik heb tot die dag niets meer gedaan! Ja, ik ben er best trots op, het is een groot project. Maar je kunt beter dit doen dan gaan zitten prakkiseren", vertelt de Aaltenaar. Het figuurzagen bracht Noort in contact met Maria Merveille en André Herpoel uit België. "Zij stuitten ongeveer een jaar geleden via internet op een krantenartikel over mijn hobby. Vorig jaar oktober zijn ze bij mij op bezoek geweest, dit voorjaar zijn mijn zoon Hans en ik naar België geweest."

Het huis van Maria maakte diepe indruk op Niek Noort en zijn zoon Hans. Hans zegt: "Het is net een museum. Maria heeft ook de dom van Milaan gemaakt, en heel veel andere projecten. Ze is heel goed in figuurzagen. Haar huis staat vol met haar werk!" De Aaltenaren bezochten ook André Merpoel om zijn objecten te bekijken. Niek: "André heeft naast het figuurzagen veel aandacht voor techniek zoals glas-in-lood, klokwerk en orgels. Hij is met verschillende dingen tegelijk bezig. Persoonlijk vind ik het fijn om eerst iets af te hebben en daarna met een nieuw project te beginnen."

Vier nieuwe tekeningen
De contacten met de collega-hobbyisten waren erg fijn en gezellig. Er werd heel veel geboomd over de gemeenschappelijke hobby. Hans vertelt: "We zijn langer gebleven dan de bedoeling was. 's Avonds om half elf waren we weer thuis, met vier nieuwe tekeningen. De tekeningen zijn van Italiaanse makelij. Mijn vader is gelijk begonnen met het handmatig uittekenen van het chalet. Een deel ervan is ook al op triplex platen geplakt!"

Locomotief
Niek glimlacht: "Kijk, ik heb een deel van de genummerde tekeningen al op triplex platen geplakt en kan zo beginnen met figuurzagen. Nu het zo warm is ben ik buiten aan het werk, in de winter en bij slecht weer werk ik in de keuken."De vier nieuwe projecten heeft Niek zelf uitgezocht. Hij geeft aan: "Ik ben begonnen met het chalet, de andere zijn een molen met een klok erin, een heel mooi vormgegeven vogelkooi en een kathedraal met daarin een klok. Maria had ook nog een tekening van een locomotief, die zou ik ook graag willen maken!"

Zondags komt Hans langs voor de wekelijkse 'werkbespreking'. Hans: "Als vader niet verder kan of vragen heeft zoek ik het uit op internet en kan hij weer door. Ik ben blij dat hij dit doet, het geeft hem een doel, vooral na het overlijden van mijn moeder Tine."

Meer berichten