Rosanna Lohuis is de eerste kinderburgemeester van Aalten. Ze kreeg een echte ambtsketen omgehangen door burgemeester Anton Stapelkamp.
Rosanna Lohuis is de eerste kinderburgemeester van Aalten. Ze kreeg een echte ambtsketen omgehangen door burgemeester Anton Stapelkamp. (Foto: Leo van der Linde)

Rosanna Lohuis eerste kinderburgemeester van Aalten

Aalten - Het leek burgemeester Anton Stapelkamp en ook de raad een goed idee om ook in de gemeente Aalten een kinderburgemeester aan te stellen. Een kinderburgemeester was er al Stapelkamps vorige gemeente Kapelle. Verschillende politieke partijen hadden de wens voor een kinderburgemeester opgenomen in het gezamenlijk raadsprogramma van de Gemeente Aalten.

Op woensdagmiddag werd de eerste verkiezing gehouden voor een kinderburgemeester in de Hofnar Aalten. Alle basisscholen uit de gemeente konden een kandidaat afvaardigen. Er werden uiteindelijk 9 kandidaten gekozen uit groep 7 van elke basisschool. Deze moesten allemaal een presentatie geven en aangeven waarom men kinderburgemeester wilde worden. Er was een jury ingesteld bestaande uit drie vrouwelijke raadsleden: Margret Rensink, Gerloeske Brezet en Esther Diepenbroek. Na de presentatie was er een pauze programma welke werd opgevuld met een prachtig optreden van Danz-Arte.

Vragen stellen
Na rijp beraad door de juryleden bleven er drie kandidaten over: Angelina Bokstart. Myrthe Hiddink en Rozanna Lohuis. Deze drie overgebleven kandidaten kregen opdracht om burgemeester Anton Stapelkamp allerlei vragen te stellen. Rosanna Lohuis - leerling uit groep 7 van de Groen van Prinstererschool - deed dit volgens de jury het best. Zij werd de eerste kinderburgemeester van Aalten. Ze mag een jaar lang aanwezig zijn als kinderburgemeester zoals bij de intocht van de Sint en Koningsdag en allerlei andere voor de jeugd interessante onderwerpen. Ze kreeg een ambtsketen omgehangen, vervaardigd door een goud- en zilversmid uit Bredevoort.

De andere kandidaten zijn ook winnaars, aldus mede-presentator van die middag, wethouder Hans te Lindert. Ze nemen samen met de kinderburgemeester zitting in de kinderraad.

Tekst: Leo van der Linde

Meer berichten