'Vrienden' van links af: Henny Oonk, Herman Onnink, Gerdie Duenk, Gyula de Ploeg, Walter Vaags, Thea Schipper en Annet Westerveld. (Foto: Karin Stronks)
'Vrienden' van links af: Henny Oonk, Herman Onnink, Gerdie Duenk, Gyula de Ploeg, Walter Vaags, Thea Schipper en Annet Westerveld. (Foto: Karin Stronks)

'Vrienden' steunen Onderduikmuseum in natura, met ledenwerving en geld

Sinds kort zijn de vrienden van het Nationaal Onderduikmuseum actief. Een zevenkoppige groep mensen die zelfstandig opereert en acties onderneemt om het museum te steunen. Met veel enthousiasme zijn de vrienden begonnen met plannen maken die in de komende tijd worden uitgerold.

(door Karin Stronks)

AALTEN – Walter Vaags werpt zich voorlopig op als voorzitter van de 'vrienden'. "Het belangrijkste is om het Nationaal Onderduikmuseum op de kaart te zetten. We hebben activiteiten in petto en er zijn zaken in gang gezet. Zo zijn we bezig om bedrijven te benaderen en deze te wijzen op de faciliteiten die het museum in huis heeft. Ook willen we actief leden werven, er zijn nu zo'n 700 mensen lid van het museum, we streven ernaar om naar de duizend leden te gaan. Binnenkort wordt een flyer in Aalten en omstreken bezorgd."

Het Nationaal Onderduikmuseum is de laatste jaren veel in het nieuws geweest. Zo won het museum in 2018 de Gelderse Pauwenveer en maakten Omroep Gelderland en nationale omroepen tv opnamen. Er worden meerdere exposities per jaar ingericht die kwalitatief hoogstaand zijn. "En dat alles wordt gerealiseerd door vier parttimers en ruim 140 vrijwilligers", zegt Annet Westerveld niet zonder trots.

Gyula de Ploeg zit namens het bestuur in de groep, hij heeft een adviserende rol. Hij vertelt: "Na de naamsverandering van Aaltense Musea naar Nationaal Onderduikmuseum is het bezoekersaantal structureel gestegen met twintig tot dertig procent per jaar. Over bekendheid heeft het museum niet te klagen. Maar toch, wanneer we mensen uit onze omgeving vragen of zij wel eens in het museum zijn geweest, is het antwoord vaak 'nee' of 'heel lang geleden'. Daar moet verandering in komen! Het museum bruist, het is beslist geen stoffig geheel, er is zo veel te beleven en te zien." Voor bedrijven heeft het museum veel te bieden, de 'vrienden' gaan ondernemers benaderen en vertellen over de mogelijkheden.

Alternatief bedrijfsuitje
Walter Vaags: "Bedrijven zoeken vaak een alternatieve vergaderruimte of een bijzonder bedrijfsuitje. Voor beide activiteiten kan men in het museum terecht. Er is een beamer en voldoende ruimte om ook grotere groepen te ontvangen. Men kan meteen kennismaken met dit unieke museum en de uitdaging van de Escaperoom aangaan. In het gastenboek vinden we zo veel positieve reacties, bezoekers zijn aangenaam verrast door de veelzijdigheid van het museum."

Gyula de Ploeg: "We hebben drie kerndoelen; leden werven, midden- en kleinbedrijf (MKB) benaderen om te sponsoren in ruil voor tegenprestaties en grote bedrijven benaderen om met ons mee te denken over onze toekomst en projecten die wij zullen aanpakken. En we gaan toelichten dat het Nationaal Onderduikmuseum veel culturele waarde vertegenwoordigt, voor Aalten, de regio, voor Nederland en Duitsland."

nationaalonderduikmuseum.nl

Meer berichten