Kunstwerken worden geëxposeerd in de winkels. Foto: PR
Kunstwerken worden geëxposeerd in de winkels. Foto: PR

Project 'Kunst in de winkel': Aalten wordt één grote galerie

De hele maand augustus zijn in de etalages en winkels van Aaltense winkeliers kunstwerken te zien. Kunstenaars uit de regio exposeren onder andere schilderijen, beelden, keramiek en fotografie. Op een laagdrempelige manier kan het publiek kennis maken met kunst, gewoon tijdens het winkelen. Het Achterhoeks Kunstcafé, Jonge Ondernemers van Aalten en Stichting Aalten Promotie (SAP) tekenen voor de organisatie van dit unieke evenement.

(door Karin Stronks)

AALTEN – Vorig jaar werd het project 'kunst in de winkel' voorgesteld door de Jonge Ondernemers, een paar dagen voordat de Aaltendagen begonnen. Rudolf-Jan Baanders van het Achterhoeks Kunstcafé geeft aan: "Dat was te kort dag om nog iets te organiseren. Wel werd direct besloten tot een samenwerking tussen SAP en het Achterhoeks Kunstcafé. Dit jaar zijn we bijtijds begonnen met de voorbereidingen en gaat het evenement 'kunst in de winkel' door. We dachten eerst aan kramen om de kunstwerken in te exposeren maar dat bleek toch niet zo handig. Al brainstormend ontstond het plan om de objecten in de winkel en de etalages te presenteren, dat vond bij alle partijen bijval."

Internationaal tintje
Ruim 35 kunstenaars uit de regio gaven zich op voor het project. "Het aanbod is enorm, een grote diversiteit aan kunst zal worden tentoongesteld. Dat maakt 'kunst in de winkel' voor het winkelend publiek aantrekkelijk. De kunstenaars worden door SAP gekoppeld aan winkeliers. Het is leuk om te zien hoe verbindingen tot stand komen. Winkeliers en kunstenaars plaatsen samen de kunstwerken in de winkel en richten voor de kunstenaar een plekje in voor reclamemateriaal zoals visitekaartjes of flyers. Het is voor kunstenaars een unieke kans om hun werk te presenteren en eventueel te verkopen." 'Kunst in de winkel' zet de deelnemende kunstenaars de maand augustus in the picture. "Het evenement heeft een internationaal tintje, naast kunstenaars uit Oost-Achterhoek is ook kunst van enkele Duitse deelnemers te zien. Het project is een verrijking naast activiteiten zoals de Aaltendagen. Het is de bedoeling om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken", aldus Baanders.

Publieksprijs
Het winkelend publiek kan op een actieve manier meedoen met 'kunst in de winkel'. In de winkels ligt een formulier waar klanten kunnen opschrijven welke kunstenaar hen het meest aanspreekt en zijn of haar gegevens op te schrijven. De kunstenaar die het meest is genoemd krijgt de 'publieksprijs'. Onder de klanten die formulieren hebben ingevuld worden enkele prijzen verloot. De prijzen zijn beschikbaar gesteld door de deelnemende winkels.Het Achterhoeks Kunstcafé is voor kunstenaars, kunst- en cultuurliefhebbers die elkaar een keer per twee maanden ontmoeten bij Oerkroeg Schiller. In de zeven jaar dat het Achterhoeks Kunstcafé bestaat is het uitgegroeid tot een begrip in een groot deel van de Achterhoek.

Meer berichten