Burgemeester Anton Stapelkamp onthulde met twee leerlingen van Basisschool 't Bastion het naambordje 'Cadijk' bij de Grote Gracht in Bredevoort.
Burgemeester Anton Stapelkamp onthulde met twee leerlingen van Basisschool 't Bastion het naambordje 'Cadijk' bij de Grote Gracht in Bredevoort. (Foto: Leo van der Linde)

Burgemeester Stapelkamp onthult bordje 'Cadijk' bij Grote Gracht in Bredevoort

Bredevoort - Woensdag viel burgemeester Anton Stapelkamp de eer te beurt om met twee leerlingen uit groep 8 van basisschool 't Bastion om het naambordje van de 'Cadijk' te onthullen bij de Grote Gracht in Bredevoort.

Na het benoemen van de gängeskes in Aalten en de onbenoemde zandpaden in het buitengebied heeft Bredevoorts Belang zich hard gemaakt voor het benoemen van een aantal onbenoemde paden in en rondom Bredevoort. Hierbij heeft men rekening gehouden met de historie en de namen van de paden, zoals ze in 'de volksmond' vroeger werden genoemd.

Na ontvangst van de genodigden in 't Grachthuys Bredevoort, heette Jochem Meulenbeek, van Bredevoorts Belang, iedereen welkom. Jos Wessels, auteur van het boek 'Bezield Erfgoed' ging in op de betekenis van de elf onbenoemde paden welke nu een naam hebben gekregen. Deze namen zijn ook opgenomen in het op 14 september te verschijnen boek. Hierna ging men wandelend langs het pad van de Grote Gracht naar het bordje welke verhuld was in een groen doek.

Onthulling
Burgemeester Stapelkamp haalde met twee leerlingen het doek weg. De naam 'Cadijk' werd voor iedereen nu zichtbaar. De naam 'Cadijk' heeft te maken met de ligging van het pad langs de overzijde van de Grote Gracht, als onderdeel van de vestingwerken. In de geschiedenis van de voorwaarden en bestek van de aanbesteding van de driejaarlijkse onderhoudswerkzaamheden aan de vestingswerken wordt al gesproken over 'Cadijk'.

Stapelkamp vergeleek het geven van namen aan paden met het geven van namen aan kinderen; "iedereen heeft een naam, dus nu ook de onbenoemde paden". Hij hield een pleidooi voor naamgeving van onbenoemde paden en steegjes in Dinxperlo. "In Aalten en Bredevoort hebben deze nu een naam en dan kun je in Dinxperlo niet achterblijven". Na de onthulling werd een groepsfoto van de aanwezigen gemaakt bij het bordje van de 'Cadijk' nabij de Grote Gracht.

Tekst en foto's: Leo van der Linde

Meer berichten