Guus (links) en Harm op het 'oude' nest, AZSV te Aalten. (Foto: Karin Stronks)
Guus (links) en Harm op het 'oude' nest, AZSV te Aalten. (Foto: Karin Stronks)

Gebroeders Vaags tekenen contract bij De Graafschap

De broers Guus en Harm Vaags tekenden allebei kort geleden een contract bij De Graafschap. Harm is voor het tweede seizoen hoofdtrainer bij het jeugdteam JO9-1, Guus heeft een driejarig contract getekend als doelman bij de superboeren met een optie voor een vierde seizoen. Voor Harm is het trainerschap een bijbaan, Guus tekent voor het eerst een profcontract.

(door Karin Stronks)

DE HAART – Guus Vaags is één van de vier doelmannen bij de selectie. "Eén van ons zal eerste keeper bij het eerste elftal worden, waarschijnlijk is dat Hidde Jurjus, de overige doelmannen moeten zich bewijzen en proberen als tweede keeper bij het eerste te komen", vertelt hij. En vervolgt desgewenst: "Of we elkaar zien als concurrent? Nou, zo zie ik het niet. We zijn een team en trainen bijna dagelijks met elkaar. We proberen elkaar scherp te houden en elkaar beter te maken. Natuurlijk ga ik m'n best doen om bij het eerste elftal te komen. Voorlopig train ik om de week bij de beloften, de andere week met het eerste elftal."

Harm Vaags tekende voor het tweede seizoen als trainer van JO9-1. Hij legt uit: "Voor mij is dit een bijbaan. We trainen vier dagen per week met de groep, van maandag tot en met donderdag. De wedstrijden worden gespeeld op zaterdag of zondag. Ik ben begonnen met een aantal proeftrainingen, daarna heb ik een jaar stage gelopen en werd vervolgens gevraagd om JO9-1 te trainen. Voor deze functie is diploma TC 3 (trainer/coach 3) en een pedagogische achtergrond geëist. Het trainersdiploma heb ik op zak en als derdejaars ALO (Academie Lichamelijke Opvoeding), voldoe ik aan beide eisen."

Topsport status
Harm geeft aan dat plezier bij de kinderen erg belangrijk is: "Het blijven kinderen natuurlijk! De jongens zijn gedreven, fanatiek, maar soms snel afgeleid. 'Kijk, een luchtballon', is best grappig tijdens een training maar bij wedstrijden is het niet de bedoeling om je zo te laten afleiden!" Guus haakt aan: "Plezier is altijd belangrijk, bij welk elftal je ook speelt. Wij trainen vaak twee keer per dag, als je daar geen plezier aan beleeft hou je het niet lang vol!" Harm traint momenteel met de nieuwe lichting voor seizoen 2019/2020.

Mooie stappen maken
Hij zegt: "We zijn nu bezig met een cyclus van drie weken, dan hebben we nog drie weken vakantie en daarna beginnen we met de voorbereiding voor de competitie." Guus en Harm studeren allebei, Harm in Nijmegen, Guus op Papendal, de broers volgen een HBO opleiding. "Ik ben heel vrij in de studie en kan bijna alles zelf plannen", vertelt Guus. Ook Harm heeft een topsport-status. Over de toekomst zegt Harm: "Misschien een paar trainersdiploma's erbij halen, werken met jonge jongens vind ik mooi!" Guus: "Mijn doel is om mooie stappen te maken, bij De Graafschap of hogerop. Ik hoop dat ik er bij de eerste competitiewedstrijd bij ben op 8 augustus tegen Cambuur!"

Meer berichten