Gerrit Kleisen met in de linkerbovenhoek de omslag van zijn boek Verzet verraad vrijheid. Foto: PR
Gerrit Kleisen met in de linkerbovenhoek de omslag van zijn boek Verzet verraad vrijheid. Foto: PR

'Boek over 75 jaar geleden is nooit af'

Gerrit Kleisen presenteerde kort geleden zijn boek Verzet verraad vrijheid. Een verhaal over zijn vader Gerrit Wiechert Kleisen die in het verzet actief was, twee keer met verraad te maken kreeg en uiteindelijk in de duinen bij Bloemendaal is gefusilleerd. Het boek is geschreven als een roman, met citaten van betrokkenen, ontroerende gedichten en een minutieus onderzoek naar het verraad.

(door Karin Stronks)

AALTEN – De lezer van Verzet verraad vrijheid leert Gerrit Wiechert Kleisen kennen als een diep gelovig man, een natuurliefhebber. Een man die offers brengt voor zijn vaderland, die zelfs in de laatste uren van zijn leven niet vervuld is met wrok of haat. Het boek vertelt over de jonge jaren van Gerrit Wiechert Kleisen, zijn diensttijd, hoe hij betrokken raakt bij het verzet, eerst in Wernhout, later in Aalten. In beide plaatsen speelt verraad wat hem uiteindelijk het leven kost.

De auteur, zoon Gerrit, was bijna één jaar oud op D-day, de dag dat zijn vader werd doodgeschoten in de duinen na het graven van zijn eigen graf. De aanleiding om het boek te schrijven was Paul Joseph. Gerrit Kleisen legt uit: "De vader van Paul, Frans Joseph, vluchtte met hulp van mijn vader vanuit Wernhout met zijn gezin. Later bleek dat hij daar 20.000 gulden voor moest betalen. De joodse familie kwam na hachelijke avonturen in Zwitserland terecht. Paul maakte als eerbetoon een film over de vlucht van zijn ouders. Hij benaderde mij voor informatie. Hierdoor verdiepte ik mij opnieuw in de geschiedenis en ontdekte steeds meer feiten en langzaam besefte ik dat ik mijn vaders wens aan het vervullen was: uitzoeken wat er gebeurd is." Na het verraad in Wernhout kwam de vader van Gerrit in Aalten terecht, ook daar raakte hij betrokken bij het verzet. In 1944 werd de Aaltense knokploeg verraden, veel mensen werden opgepakt, Cees Ruizendaal stierf in een vuurgevecht.

Boeiend van begin tot eind
Vijftien verzetsstrijders stierven door het vuurpeloton of in een kamp. Kleisen vertelt: "Voor mijn moeder was de geschiedenis traumatisch. Ik was een baby van bijna één jaar oud toen mijn vader werd gefusilleerd, ze las het in de krant en koesterde mij als een kostbaar bezit. Ze heeft alle documenten die mijn vader heeft geschreven en verzameld bewaard. Ik merk dat mensen van mijn generatie, ik ben 76 jaar, nauwelijks kunnen praten over de gebeurtenissen in de oorlog. Ik denk dat, omdat mijn moeder er altijd open over is geweest, ik het drama heb geaccepteerd. Daarom kon ik de geschiedenis onderzoeken, opschrijven, erover praten."

Het boek is een absolute aanrader. Kleisen: "Ik wil binnenkort mijn verhaal vertellen in Aalten en in contact komen met nazaten van verzetsstrijders of betrokkenen, wellicht komen we nog meer te weten. Een boek over 75 jaar geleden is nooit af."

Het boek is te koop bij het Nationaal Onderduikmuseum, Markt 12-16, Aalten.

Meer berichten