Hendrickje vertelt over haar geboortehuis. (Foto: Karin Stronks)
Hendrickje vertelt over haar geboortehuis. (Foto: Karin Stronks)

Met Hendrickje 350 jaar terug in de tijd

De geliefde van Rembrandt van Rijn, de uit de Heerlijckheid Bredevoort afkomstige Hendrickje Stoffels, neemt op een woensdagmiddag wandelaars mee terug in de tijd. Ze vertelt allerlei leuke weetjes over vestingstadje Bredevoort in de zeventiende eeuw, vanuit haar eigen perspectief.

(door Karin Stronks)

BREDEVOORT – We gaan op pad in het pittoreske Bredevoort met Hendrickje Stoffels, een dame in gepaste kledij. De smalle straatjes van het vestingstadje, de huisjes met luiken, veelal rijks- of gemeentemonumenten, de familiewapens die enkele woningen sieren, eeuwen geleden beschermd door dikke muren, wallen en de gracht, ademen de sfeer uit van weleer. Hendrickje vertelt haar verhaal vanuit haar eigen perspectief, zo'n 350 jaar geleden. Alles uit het hoofd, tot de vele jaartallen aan toe. Hendrickje staat even stil bij het huisje waar ze is geboren aan de Muizenstraat. De wandeling voert via de sint Joriskerk naar 't Zand waar een maquette staat van het oude Bredevoort, de bastions en het kasteel. Ze vertelt: "In juli 1646 sloeg de bliksem in de Kruittoren waarbij veel doden vielen. Ook mijn vader stierf. Een half jaar later trouwde mijn moeder met buurman Jacob van Dorsten, een weduwnaar met drie jonge kinderen. Mede daarom ben ik naar Amsterdam gegaan, ik had geen zin in de nieuwe huissituatie."

Sint Joris
De rondleiding gaat verder, langs het Ambtshuis, de door vrijwilligers onderhouden kruidentuin, naar de molen Prins van Oranje. Via een smal paadje lopen we naar de Sint-Georgiuskerk waar we binnen een kijkje nemen. Aan de muur in de hal hangt een stenen beeld van Sint Joris te paard, de patroon van deze rooms katholieke kerk waar Hendrickje erg trots op is. De kerk, het altaar, de prachtige glas-in-lood ramen stralen een serene rust uit. Hendrickje sluit de brede houten deur van het kerkgebouw en we wandelen weer verder. We stoppen bij 't Boerderijken en mogen even naar binnen gluren.

Hendrickje zingt 'liedeken'
De bedstee, de schouw met fraaie tegeltjes, de ronde tafel met hoge houten stoelen met rieten matten ogen authentiek. Geheel ingericht in de stijl van ruim 300 jaar geleden. Hendrickje haalt een spinnewiel naar buiten en zingt een middeleeuws 'liedeken' over de liefde en draait uit een pluizenbol een draadje. De wandelaars geven haar een spontaan applaus. Nog even een doorkijkje naar het modern opgetrokken 'Poort Aalten' en we keren terug naar het VVV agentschap op de markt. Nog even terug naar de Muizenstraat waar Hendrickje een portret van haarzelf laat zien, een replica, waarschijnlijk geschilderd door een leerling van Rembrandt. Er volgt opnieuw een applaus voor Hendrickje.
Meerdere dagdelen per week kunnen belangstellenden wandelen door Bredevoort met een gids, prins Maurits, Hendrickje Stoffels of 'wandelen door schrijvers ogen'. Elke gids loopt een andere route en vertelt zijn of haar eigen verhaal over Bredevoort.

Meer berichten