Leggen van een rieten dak op een woning aan de Stationsstraat Aalten.
Leggen van een rieten dak op een woning aan de Stationsstraat Aalten. (Foto: Leo van der Linde)

Uniek in Aalten, woning met dakbedekking van riet

In de provincies Overijssel en Drenthe zien we geregeld woningen met een rieten dak. In onze omgeving komen ze niet voor. Nu wel in Aalten. Aan de Stationsstraat, bij het Kloosterpad, zijn rietdekkers al dagenlang bezig met het leggen van een rieten dak.

Aalten - Riet wordt al heel lang gebruikt in Nederland om daken van huizen mee te bedekken. Het is een natuurprodukt met veel voordelen. Riet is erg duurzaam en isoleert heel goed. Hierdoor wordt het in de zomer in je huis niet zo warm en in de winter niet zo koud. Ook geeft het een mooie sfeeraanblik. Riet kleurt namelijk mee met het weer. Wanneer het regent, zal riet donkerder zijn en wanneer de zon schijnt, kleurt het weer lichter.

Het heeft ook nadelen, het brengt wat meer brandrisico met zich mee. Tegenwoordig zijn er coatings en technieken om het brandgevaar van een rieten dak te vermindren. Ook is het duurder dan een dak met pannen. Al met al is een woning met een rieten dak uniek voor Aalten. Velen namen een kijkje bij het leggen van het rieten dak; "een pens met werk", werd al opgemerkt door een omstander.

Tekst: Leo van der Linde

Meer berichten