Egbert-Jan Rots bij de technische tekening van Museum Arnhem. Foto: Karin Stronks
Egbert-Jan Rots bij de technische tekening van Museum Arnhem. Foto: Karin Stronks

Bouw Museum Arnhem grootste opdracht ooit voor Rots Bouw

Twee jaar geleden schatte Rots Bouw de renovatie en bouw van het Museum Arnhem te groot in. Nadat het bouwbedrijf uit Aalten het Park Paviljoen van de Hoge Veluwe succesvol afrondde en opleverde kwam verandering in dat standpunt en deed Rots Bouw een voorstel. Op een maandagmorgen kwam het verlossende telefoontje, de prestigieuze opdracht, waar een bedrag van ruim twintig miljoen euro mee is gemoeid, is gegund aan Rots Bouw.

(door Karin Stronks)

AALTEN – "Het is de grootste opdracht ooit voor ons bedrijf. Nog één week kunnen bezwaren worden aangetekend, we verwachten niet dat dat gebeurt. Aanvankelijk gaf ik ons bedrijf weinig kans om de opdracht binnen te halen, na meerdere gesprekken met de gemeente Arnhem kwam daar langzaam verandering in. Wij en de gemeente Arnhem zien het project als bijzonder, op technisch gebied ingewikkeld. Volgens mij gaf dat mede de doorslag dat wij deze mooie opdracht hebben gekregen. Voor ons is het geen 'een van de vele' projecten maar een mooie en bijzondere uitdaging."

Aan het woord is Egbert-Jan Rots, eigenaar van bouwbedrijf Rots Bouw. De aanbesteding voor de bouw en renovatie van Museum Arnhem was een lang traject. Egbert-Jan Rots: "Mede daardoor was de publiciteit rondom het museum jarenlang niet echt positief. In ons voorstel hebben we hier ook aandacht aan besteed. Vanaf het begin van de bouw willen we dat iedereen de werkzaamheden op de voet kan volgen, geen hekken er omheen maar transparant, toegankelijk zijn. We gaan studenten die een vakopleiding volgen rondleidingen geven tijdens de bouw en zetten het project vanaf dag één positief op de kaart."

'Zwevend gebouw'
Volgens Egbert-Jan Rots heeft de gunning aan Rots Bouw alles te maken met de bouw van Park Paviljoen op de Hoge Veluwe. Hij zegt: "Door het realiseren van dit grote project hebben we, ook voor onszelf, bewezen dat we zoiets groots aan kunnen." Egbert-Jan vervolgt: "Voor dit soort projecten werken mensen in de bouw, weten we goede vakmensen bij ons bedrijf te houden. Project Museum Arnhem is met name op technisch gebied moeilijk, een mooie uitdaging, door het hoogteverschil en een 'zwevend gebouw'. We kijken er naar uit om te beginnen!"

Architectenbureau Benthem Crouwel tekende voor het ontwerp van Museum Arnhem. Egbert-Jan: "Het wordt een combinatie van klassiek en moderne nieuwbouw. Het oude gebouw gaan we restaureren, de nieuwe vleugel wordt strak en modern opgetrokken. Museum Arnhem wordt gebouwd om kunst tentoon te stellen, eigenlijk is het museum op zich al kunst!" Hij vervolgt: "Het is nog even afwachten of er bezwaren worden ingediend, en dan buigen we ons zeker nog tot december over de ingewikkelde technische kant. We beginnen waarschijnlijk in januari met de sloop, als dat afgerond is gaan we van start met de bouw. We hopen Museum Arnhem medio 2021 op te leveren."

Meer berichten