De glijbaan in speeltuin 't Noorden in vroeger jaren.
De glijbaan in speeltuin 't Noorden in vroeger jaren. (Foto: PR)

Plekken van plezier op Open Monumentendag 14 & 15 september

Aalten/Dinxperlo - Op 14 en 15 september staat de gemeente Aalten in het teken van Open Monumentendag. Monumentale panden openen hun deuren en zijn in de meeste gevallen gratis te bezoeken. Op zaterdag 14 september vindt de opening plaats van de Open Monumentendag 2019. Het landelijke thema dit jaar is 'Plekken van plezier'.

Het thema vertelt over hoe de mensen zich in de loop van de eeuwen vermaakt hebben en welke monumenten hiervoor het decor of podium geweest zijn. Ook in de gemeente Aalten zijn diverse monumenten die zich in het kader van dit thema presenteren. Denk aan Openluchttheater Barlo, vestingpark St. Bernardus en café de Zwaan in Bredevoort maar ook het recent geopende stationskoffiehuis Fatta in het stationsgebouw in Aalten.

Een overzicht van alle deelnemers en bijzondere activiteiten op 14 en 15 september is te lezen op www.openmonumentendag.nl/aalten en in de activiteitenfolder die gratis te verkrijgen is bij de VVV Dinxperlo, VVV Aalten en VVV Bredevoort.

Wederopbouw
Tijdens Open Monumentendag is er ook aandacht voor zowel gebouwen als kunst uit de Wederopbouwperiode (1940-1965). De Achterhoek staat in 2019 en 2020 in het teken van de Wederopbouw. Met het project 'Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek' willen elf Achterhoekse gemeenten het erfgoed van de wederopbouw onder de aandacht brengen. De wederopbouwperiode van Nederland was van grote invloed op onze omgeving zoals we die nu kennen. Het was een tijd van schaarste, maar ook een tijd van economische groei, welvaart, optimisme en vernieuwing.

Een greep uit de bijzondere activiteiten:
Op 14 september is de Ontmoetingskerk Dinxperlo aan de Bernard IJzerdraatstraat 1 in Dinxperlo opengesteld. Deze kerk is kenmerkend voor de wederopbouw. Interactieve expositie wederopbouwperiode 'Samen bouwen aan de wederopbouw'. Om verhalen uit de wederopbouwperiode op te halen worden panelen geplaatst met afbeeldingen uit deze periode. De bezoekers kunnen hun herinnering, hun verhaal, hun gedachten bij de diverse panelen opschrijven en achterlaten. Deze lokale verhalen vormen samen de basis voor de Achterhoekse canon van de wederopbouw.

Rondleiding en toelichting wederopbouwarchitectuur
Gerben Meussen is werkzaam als architect bij Delfgou architectenbureau, gespecialiseerd in renovatie van rijks- en gemeentelijke monumenten. Hij geeft een rondleiding in de R.K. Kerk de Goede Herder en de Ontmoetingskerk in Dinxperlo. Beide kerken hebben een kenmerkende wederopbouwarchitectuur. Gerben vertelt over deze periode, maar ook over de 'landmarks', de wijken die na de oorlog verrezen en zelfs straatnamen die naar belangrijke personen in de wederopbouwperiode werden vernoemd.

Zaterdag 14 september om 14.00 uur start de rondleiding bij de R.K. Kerk de Goede Herder aan de Allee 58/58A en om 15.00 uur start hij bij de Ontmoetingskerk aan de Bernhard IJzerdraatstraat 1 in Dinxperlo.

Wenninkmolen, Lintelo
Op 14 september (10.00-17.00 uur en 15 september (13.00-17.00 uur) is de Wenninkmolen aan de Gendringseweg 27 in Lintelo geopend. De molenaar geeft een rondleiding. Kinderen kunnen zelf malen met handmaalmachientjes en er is pannenkoekenmeel te koop. 14 september tussen 12.00 en 14.00 uur worden er pannenkoeken gebakken. In de molen zijn foto's te zien van allerlei feestelijke momenten op en bij de Wenninkmolen.

Erfgoedprijs
Het college van B&W van de gemeente Aalten reikt jaarlijks de Erfgoedprijs uit. Dit jaar zijn vijf kandidaten genomineerd voor de prijs:
· De Klepperklumpkes van 't Walfort, vieren in 2019 hun 65-jarig bestaan met dansfolklore in kleding uit 1900.
· Jos Wessels, schrijver van diverse boeken en onderzoeker van erfgoed, met in 2019 publicatie boek Bezield Erfgoed over monumenten en straatnaamgeving in de gemeente Aalten.
· Gerestaureerde gemeentelijke monumenten Tretfordterrein Dinxperlo, in opdracht van Bribus Groep B.V., momenteel in gebruik door Beatrixhal, Schutterij en als ontvangstruimte.
· Martie te Brake, op 9 juni 2019 40 jaar gediplomeerd vrijwillig molenaar, met grote inzet voor de molens in de gemeente Aalten.
· Stationsgebouw Aalten, waar Stationskoffiehuis Fatta wordt gerealiseerd voor koffie, ontmoeting en ontwikkeling, door initiatiefneemster Mariëlla Miraglia in samenwerking met partners en met een leertraject.
De winnaar van de Erfgoedprijs wordt zaterdag 14 september bekend gemaakt.

Meer berichten