Els de Boer met een Amphorafonia Domestica in haar atelier. Foto: Karin Stronks
Els de Boer met een Amphorafonia Domestica in haar atelier. Foto: Karin Stronks

Uit de kunst met Els de Boer

In Aalten en omstreken zijn veel kunstenaars actief, zij produceren samen even zo veel kunstwerken van een grote diversiteit. In de maand september komen vier kunstenaars aan het woord in de rubriek 'Uit de kunst'. De primeur is voor Els de Boer.

(door Karin Stronks)

AALTEN – Els de Boer is van kind af aan bezig met kunst. Zij keek graag naar Duitse knutselprogramma's op televisie. Ze herinnert zich: "Bijvoorbeeld op zondagmorgen 'Die Sendung mit der Maus', daar werd vaak uitgelegd hoe iets wordt gemaakt. Dat vond ik interessant en ging zelf meteen aan de slag!" Ze las veel boeken over technieken, plakken, materialen en volgde diverse cursussen tekenen, schilderen en grafische technieken. Els is naast haar werk altijd bezig gebleven met kunst.

"Natuurlijk heb ik me wel eens afgevraagd wat nou de toegevoegde waarde is van kunst. Ik denk dat het een verrijking van de omgeving is, kunstenaars zetten met hun werk mensen aan het denken. Cabaretiers doen dat met woorden en muziek, beeldende kunstenaars met hun objecten, schilderijen, sculpturen. Momenteel ben ik kunstenaar, doe vrijwilligerswerk, zorg voor de huishouding en heb een klein baantje om mijn materialen te bekostigen. Ik verkoop ook werk ja. Mijn objecten zie ik als een soort 'kind' maar ze zijn van zichzelf. Ook kinderen gaan de wereld in, net als mijn verkochte werk. Ik houd er niet minder van."

Amphorafonia Domestica
In de woonkamer hangen schilderijen van Els en in een hoekje staan haar 'Ruiskelken', de Amphorafonia Domestica, in verschillende vormen. De plant is door Els bedacht en 'een leven gaan leiden'. "Ik was al lang op zoek naar een eigen stijl maar kon het met schilderen alleen niet echt vinden. Tot ik de Ruiskelk bedacht en ontwikkelde. Ik kreeg kippenvel, dát was het, hier kan ik steeds verder mee gaan, verhalen vertellen, tekeningen maken, knuffels, schilderijen en beelden maken, ik heb zelfs een schaakspel gemaakt van Amphorafonia figuurtjes, een fossiel en een 'parasiet ruiskelk' in een glazen kistje. De mogelijkheden zijn nog steeds niet op", vertelt Els enthousiast.

Bionic
In Bocholt kwam Els in contact met een docente 'Bionic'. Ze legt uit: "Dat is een vak wat met biologie en techniek te maken heeft." Els heeft haar verhaal over de Amphorafonia verteld aan de docente tijdens een expositie van haar werk. Ze vertelt: "Zij is erg enthousiast over mijn project en gaat samen met mij een monografie schrijven over de ruiskelk." Els vervolgt: "Hele verhalen heb ik al bedacht over deze plant, bijvoorbeeld dat hij geluidstrillingen nodig heeft om te groeien, de zaden draagt hij niet in maar achter de bloem, als je de kelk beweegt maakt hij een ruisend geluid. We hebben al verschillende eigenschappen van de plant in kaart gebracht op een zodanige manier dat het botanisch ook klopt. De plant is niet echt en ook weer wel omdat ik hem gemaakt heb!"

Meer berichten