Gepileerde zaden van diverse kleuren voorzien. (Foto: Karin Stronks)
Gepileerde zaden van diverse kleuren voorzien. (Foto: Karin Stronks)

Germains 50 jaar: een klein bedrijf dat grote dingen doet

Bram Hoopman startte 50 jaar geleden met O & O, Onderzoek en Ontwikkeling, met als doel het zaaien van zaden efficiënter te maken. Het innovatieve bedrijf maakte een mooie ontwikkeling door en heeft twee vestigingen. Begin september wordt het 50-jarig bestaan gevierd.

(door Karin Stronks)

IJZERLO - Germains houdt zich onder andere bezig met het pilleren van zaadjes, zaden krijgen een omhulsel. Hans Derksen vertelt: "Vijftig jaar geleden begonnen diverse landen te onderzoeken of het zaaien van zaden efficiënter kon. Je kunt twee dingen doen, de zaaimachines aanpassen of kijken of je met de zaden iets kunt." Jan Willem Hoopman: "Diverse zaadbedrijven kwamen destijds bij Bram Hoopman om een zaaimachine te laten maken als alternatief op een eventuele pil. Toen dat moeilijker bleek dan verwacht was het mantra 'als we sigaren kunnen coaten, een nevenactiviteit in die tijd, kunnen we ook zaden coaten'. Bram Hoopman begon met het ontwikkelen van een omhulsel voor zaden."

Jan Willem Hoopman nam het stokje over onder de naam IST, International Seed Technology. "In 1997 werd het Engelse Germains eigenaar van het bedrijf. Germains is onderdeel van British Sugar, een deel van multinational ABF, Associated British Food", aldus Hans Derksen. Zaden die bij Germains arriveren worden eerst getest en gezeefd, te kleine zaadjes en rommel worden van de goede zaden gescheiden. Derksen: "De omstandigheden voor de zaden worden ideaal gemaakt qua temperatuur, licht en water. Net voor dat de zaden kiemen stoppen we dat proces en krijgen de zaadjes hun 'jasje'. Er zit dan één zaadje in één 'pil'. Vervolgens kunnen de zaden worden voorzien van een kleurtje en een beschermend middel tegen bijvoorbeeld schimmels. Kort gezegd noemen we dit prime, pellet, filmcoat en health. In onze vestiging in Enkhuizen doen we Research & Development, met een team van acht medewerkers, in IJzerlo werken 60 mensen."

Mensen intern opgeleid
Derksen zegt niet zonder trots: "We zijn een klein bedrijf dat grote dingen doet. Onze mensen worden intern opgeleid." Hij vult aan: "We bedienen ook de biologische markt. De toekomst zien we met vertrouwen tegemoet, mensen blijven altijd eten en de wereldbevolking groeit. Omdat er steeds minder gewasbeschermende middelen zijn toegestaan moeten we alternatieven zoeken. Daar zijn we volop mee bezig. Er is veel bereidheid van ons moederbedrijf om in deze vestiging te investeren. Dit jaar onder andere in de nieuwste zaaddrogers."

Het jubileum wordt begin september gevierd. Derksen: "Op 3 september staat een werkontbijt met B & W op het programma, de Engelse hoofddirectie zal hierbij aanwezig zijn. We ontvangen leerlingen van Schaersvoorde Groen, groep 6,7 en 8 van basisschool 't Warmelinck en een AOC groep voor rondleidingen. We houden een open dag voor de buurt en familieleden van medewerkers en we besluiten de feestelijkheden met een gezellig samenzijn!"

Meer berichten