Burgemeester Anton Stapelkamp vertelde het verhaal over Jan Kooijman, een familielid, welke omkwam in het kamp Sachsenhausen.
Burgemeester Anton Stapelkamp vertelde het verhaal over Jan Kooijman, een familielid, welke omkwam in het kamp Sachsenhausen. (Foto: Leo van der Linde)

Indrukwekkende dienst in Westerkerk bij expositie in Nationaal Onderduik Museum

Aalten - Donderdag vond een indrukwekkende dienst in de Westerkerk Aalten plaats. welke vooraf ging aan de opening van de expositie over de razzia in de Gereformeerde Westerkerk en de Christelijk Gereformeerde Kerk Aalten op 30 januari 1944. Hierbij werden 48 mannen opgepakt. Deze mannen werden vervolgens afgevoerd naar de Koepelgevangenis Arnhem.

Het merendeel van deze mannen kwam vervolgens terecht in het kamp Amersfoort. Na een verblijf in dit kamp werden de meesten tewerkgesteld bij boeren net over de Duitse.grens of in fabrieken in het Ruhrgebied. Na verloop van tijd doken de meeste mannen opnieuw onder, maar er waren ook slachtoffers, die in concentratiekampen terecht kwamen. Een aantal mannen moest deze razzia met hun leven bekopen. In het Nationaal Onderduik Museum Aalten is met name Louis Veldhuis, met diverse medewerkers, jarenlang bezig geweest met het samenstellen van een expositie over deze tijdsperiode.

In de Westerkerk ging Gerda Brethouwer, directeur van het museum, in gesprek met mevrouw van Dijk en mevrouw Tolkamp en de heren Stahlie en Nobel over de gebeurtenissen destijds. Burgemeester Stapelkamp vertelde een indrukwekkend verhaal over Jan Kooijman, een familielid welke omkwam in het kamp Sachsenhausen. Willem Blom, 94 jaar, is de enige nog levende getuige van de razzia. Hij woont in Canada. Zijn gezondheid liet het niet toe om bij de dienst in Aalten aanwezig te zijn. Met behulp van een video-boodschap deed hij zijn verhaal.

Na de dienst in de Westerkerk ging het gezelschap naar het museum om de expositie te bezichtigen. Deze bestaat uit foto's, documenten en talrijke voorwerpen. Indrukwekkend is de fotowand met de namen en gegevens van de 48 mannen welke betrokken waren bij de razzia. De expositie is te bezichtigen van 6 september 2019 tot 23 februari 2020.

Tekst: Leo van der Linde

Meer berichten