Herdenkingsteken dicht bij de plaats van de Kreuzkapelle. Foto Jos Wessels
Herdenkingsteken dicht bij de plaats van de Kreuzkapelle. Foto Jos Wessels

Sint Helena langs de grens

Aalten - De kerken van Barlo en Hemden net aan de overkant van de Duitse grens zijn Helenakerken. Ook de r.k. kerk in Aalten draagt die naam. Helena, moeder van Keizer Constantijn, was de pelgrim die in het heilig land de restanten terugvond van het kruis waaraan Christus gestorven zou zijn. Aalten is steeds verbonden geweest met Helena. Ook de oude kerk aan de Markt draagt haar naam. Op een van de muren is de adellijke vrouw zelfs afgebeeld met een kruis in haar armen.

Na de reformatie werd net over de grens in 1675 bij Hemden een kapel gebouwd voor de katholieken van Aalten en Bredevoort. Er was geen vrijheid van godsdienst en de kapel was een toevluchtsoord. Elke zondag liepen de gelovigen over de Bodendijk en de Veenhuisweg naar de Kruiskapel. Die naam herinnerde ook aan St. Helena.

Vanaf 1798 kregen de Bredevoorters en vanaf 1799 de Aaltenaren weer het recht om een eigen kerk te bouwen.. De Hemdener Kruiskapel, voor katholieken uit Aalten en Bredevoort opgericht, was eigenlijk overbodig geworden. Op verzoek van het Duitse Barlo werd in 1821 de Kruiskapel-parochie in deze grensplaats voortgezet.

Elk jaar rond 14 september komen Nederlands en Duitse gelovigen van de Helenageloofsgemeenschappen samen op de plek van de voormalige Kruiskapel. Het is de feestdag van de Kruisverheffing en tevens de herinnering aan de kapel en St. Helena. Dit jaar wordt op 18 september om 18.30 uur bij het Kruisbeeld net over de grens een viering gehouden met als voorgangers Pastoor H. de Jong en Kaplan L. Hermes. Bij slecht weer vindt de viering een half uur later plaats in de r.k. St. Helenakerk aan de Dijkstraat in Aalten.

Meer berichten