Martien Wevers bij zijn 'koppen'. (Foto: Karin Stronks)
Martien Wevers bij zijn 'koppen'. (Foto: Karin Stronks)

Uit de kunst met Martien Wevers: 'Schuren is bijna mediteren'

In Aalten en omstreken zijn veel kunstenaars actief, zij produceren samen even zo veel kunstwerken van een grote diversiteit. In de nieuwe rubriek 'Uit de kunst' vertellen kunstenaars hun verhaal. Dit keer komt Martien Wevers uit Aalten aan het woord.

(door Karin Stronks)

AALTEN – De 69-jarige Martien Wevers is rond zijn dertigste begonnen met kunstwerken maken. Hij vertelt: "Ik werkte in de zorg, het was leuk om in m'n vrije tijd er iets naast te doen. Ik heb jarenlang cursussen beeldhouwen gevolgd en zit nu op een cursus beeldhouwen bij Jozef Kemperman. Nu ben ik gepensioneerd en kan veel tijd besteden aan mijn hobby. Ik werk met hout, steen en klei."

Martien maakt hoofden, 'koppen' zoals hij het noemt, fraaie houten objecten en dieren. De houten creaties zijn ronde zachte vormen, vaak als een ingewikkelde knoop verstrengeld. Voor het raam in de kamer staat een mooi beeld, twee figuren om elkaar gedraaid maar ze raken elkaar niet. "Zo zou een relatie met twee mensen kunnen zijn, ze horen bij elkaar maar geven elkaar de vrijheid", legt Martien uit, "het is zo glad door het vele schuren. Schuren is bijna mediteren, het geeft een bepaalde rust."

Geduld
Boven heeft Martien een kamer waar geboetseerde dieren en zijn 'koppen' staan. "De meeste koppen zijn gemaakt van modellen bij de cursus." Hij wijst een hoofd aan, een serene rust straalt de figuur uit. Hij zegt: "Dit is een bijzondere, gehakt en geschuurd uit een harde whamani steen. Twee jaar heb ik er aan gewerkt, niet constant hoor! Als ik er genoeg van had zette ik het weer even weg en ging iets anders doen. Zo'n harde steen is moeilijk, hak je te hard dan kan er te veel afspringen, hak je te voorzichtig dan gebeurt er niet genoeg. Ja geduld moet je hebben", glimlacht hij.

Geordend
Zijn werkkamer is erg netjes en geordend. "Ja daar ben ik heel precies in geworden. Als je overal alles laat liggen kun je nergens gereedschap vinden als je het nodig hebt. Dit werkt veel fijner, alle spullen op een vaste plek", geeft Martien aan. In de tuin staan enkele kunstwerken. Een gebogen figuur lijkt weg te lopen bij de vijver. Martien: "Dat is een monnik die wegkijkt, wegloopt naar aanleiding van alle publiciteit rond het misbruik in de kerk. Deze monnik schaamt zich."

Trots
Martien noemt zichzelf amateur kunstenaar. Hij glimlacht: "Nou ik ben vaak wel tevreden over mijn werk, soms ook trots. Ik vind het mooi als je kunt zien dat er veel aandacht aan een kunstwerk is besteed, als je kunt zien dat er aan gewerkt is. Vaak begin ik aan iets met een idee maar als het uiteindelijk klaar is kan het er heel anders uitzien! Hier heb ik een stuk gebint, er zitten gaten in en noesten. Het is heel hard ook, ik ga ermee aan de slag en zie wel wat het uiteindelijk wordt!"

Meer berichten