Derk-Jan te Kiefte geeft uitleg tijdens zijn eerste trip naar Oeganda.
Derk-Jan te Kiefte geeft uitleg tijdens zijn eerste trip naar Oeganda. (Foto: PR)

Te Kiefte doet oogmetingen bij kinderen in Oeganda

Derk-Jan en Christien te Kiefte maken zich op voor hun tweede reis naar Ndegeya, Oeganda. Ze gaan oogmetingen verrichten bij kinderen. Christien geeft aan: "Tijdens ons eerste bezoek hebben we op verzoek de ogen van ouderen gemeten en zo nodig een bril verstrekt. Deze keer gaan we voor de kinderen!"

(door Karin Stronks)

DINXPERLO – De vereiste inentingen hebben Derk-Jan en Christien te Kiefte opgehaald, de laatste voorbereidingen worden getroffen. Begin oktober vertrekken ze voor de tweede keer naar Oeganda om oogmetingen te doen. Derk-Jan vertelt: "We hebben twee jaar geleden ons jubileum aangegrepen om iets te doen voor goede doelen. We zochten contact met de Joanne Foundation en hebben samen het Eyecare project opgezet in Ndegeya, Oeganda. We zijn op reis gegaan en hebben oogmetingen verricht bij ouderen."

Christien voegt toe: "De oogzorg is opgestart, nurse Kakande en leerling Michael ondersteunen het project op locatie." Er worden veel brillen en monturen gedoneerd voor het project. De Paascollecte in de kerk, die 1500 euro opbracht, is beschikbaar gesteld voor Eyecare in Oeganda. Christien: "Het is mooi dat er veel mensen, klanten en andere sponsoren, meedenken en ons helpen! Ook ons team werkt super mee. We gaan bijna vier weken weg en de winkel is één of twee dagen gesloten, verder gaat het werk gewoon door, fijn dat het zo kan! De apparatuur die nodig is om oogmetingen te doen, onder andere de glaspasdoos, staat al in Oeganda.Aanvullende meetinstrumenten nemen we mee."

Oogoperaties
Helma Noordink en collega's van de Joanne Foundation vertrekken in september naar Oeganda. Zij zullen voor een deel voorbereidingen treffen voor het Eyecare project. De reis en het verblijf bekostigen Derk-Jan en Christien zelf. Christien: "Het is fijn om de mensen weer te zien. We gaan aan de slag op scholen. Slechtziende kinderen hebben weinig kans op een goede ontwikkeling, hen willen we helpen. Ook een 'dovenschool' zullen we bezoeken, één handicap is al genoeg. Michael, die de oogtesten doet, is bijna klaar met zijn opleiding voor verpleegkundige. We willen proberen om in het ziekenhuis contacten te leggen en eventuele oogheelkundige behandelingen, zoals staaroperaties, mogelijk te maken. Onze bedoeling is om mensen daar te helpen het oogzorgproject verder op te pakken, en zelfstandig voort te kunnen zetten. Wij blijven vanuit Nederland ondersteunen. We weten nog niet hoe het zal gaan lopen maar het zal een mooie uitdaging zijn."

Christien en Derk-Jan bewaren warme herinneringen aan hun eerste reis. "Wij kunnen best iets leren van de bevolking daar. Er wordt veel minder op de tijd gelet. 's Avonds is er voor ons tijd voor ontspanning bij een kampvuurtje". zegt Derk-Jan, "Als wij een paar mensen of kinderen in Oeganda op gang kunnen helpen in hun bestaan hebben we, opnieuw, ons doel bereikt."

Meer berichten