Muriël Meekes in het weiland naast de praktijkruimte.
Muriël Meekes in het weiland naast de praktijkruimte. (Foto: PR)

Praktijk de Kemper: therapie op de boerderij

Lintelo - Ooit begonnen als een wens voor de verre toekomst, had Muriël Meekes (31 jaar) niet gedacht dat ze nu al kan terugkijken op een fantastisch eerste jaar als eigenaar van mijn haar eigen praktijk. Samen met haar vriend en zoon woont ze in het buitengebied van Aalten, Lintelo.

''De droom van mijn vriend om als niet-boerenzoon melkveehouder te worden leek haast onmogelijk. Toch is het hem gelukt zijn droom te verwezenlijken. Dit bood mij vervolgens de ruimte om míjn droom na te jagen, een praktijk starten voor contextuele therapie. Inmiddels ben ik ruim een jaar de trotse eigenaar van Praktijk de Kemper, vernoemd naar ons melkveebedrijf. In mijn praktijk bied ik contextuele therapie dat zich richt op relatie- en gezinsproblematiek, met name op pubers (en hun ouders), jong volwassenen, (v)echtscheidingsproblematiek en familiebedrijven. Gedurende mijn werk in de geestelijke gezondheidszorg ben ik in aanraking gekomen met het contextuele denken. Deze denkwijze wekte mijn interesse waardoor ik naast mijn baan de opleiding tot contextueel therapeut ben gaan volgen.

Contextuele therapie gaat er vanuit dat je wijs wordt door wat het leven jou brengt en wat jij hebt meegekregen vanuit jouw familiegeschiedenis. Telkens blijkt de familiegeschiedenis van grote invloed op de huidige en toekomstige generatie. De loyaliteiten die hieraan ten grondslag liggen zijn veelal bepalend voor de keuzes die je later zult maken. Je staat in relatie tot de ander. Maar hoe breng je deze relatie weer in balans als hierin een verstoring zit, als jij over jouw grenzen gaat of als je de verbinding met de ander even kwijt bent?

Andere dynamiek
Veel jongeren die bij mij komen zitten liever niet in een gespreksruimte te praten met een therapeut. Een voordeel aan de locatie van mijn praktijk is dat het altijd mogelijk is om naar buiten te gaan. Op een strobaal zitten, kijkend naar de kalfjes praat toch anders dan wanneer je elkaar moet aankijken aan een tafel. Met laarzen aan naar het bos wandelen, geeft een andere dynamiek aan een gesprek dan wanneer dit plaatsvindt in een gesloten ruimte.
Daarnaast weet ik als geen ander hoe het is om een bedrijf te hebben waarbij het hele gezin betrokken is en welke invloed het bedrijf op het privéleven kan hebben en omgekeerd. Vandaar dat ik tevens hulp biedt aan familiebedrijven.

De gesprekken kunnen individueel plaatsvinden, maar indien wenselijk kunnen ook jouw dierbaren aansluiten. Een sfeer van veiligheid en wederzijds vertrouwen zijn hierbij van belang.''
www.praktijkdekemper.nl

Meer berichten