Voorbereiding op de kalverkeuring met Laura Winter. "Denk ook aan je kleding: witte blouse met spijkerbroek." (Foto: Betty Wassink)
Voorbereiding op de kalverkeuring met Laura Winter. "Denk ook aan je kleding: witte blouse met spijkerbroek." (Foto: Betty Wassink)

Kinderen showen hun mooiste kalfje op fokveedag

"Eerst wassen, goed laten drogen en daarna pas scheren. Ook de haartjes uit de oren. En de staart doe je met een tondeuse tot een handbreedte boven de pluim. Zelf zocht ik vroeger altijd het kalfje uit met de mooiste staart."

(door Betty Wassink)

ACHTERHOEK - Laura Winter, jongvee specialist bij ForFarmers en tevens melkveehouder, is jurylid tijdens de Fokveedag Oost Gelderland in Eibergen en bereidt de jeugdige deelnemers voor op de kalverkeuring. Tijdens de instructiemiddag hangen een kleine twintig kinderen aan haar lippen om maar niets te hoeven missen van de waardevolle tips die ze krijgen om tijdens de keuring zo hoog mogelijk te eindigen met hun kalf. Van de techniek van het scheren met een veescheerapparaat tot het schoonmaken van de klauwen, alles komt aan de orde. "En vergeet ook niet onder de bijklauwtjes te kijken. De jury let overal op en houdt niet van schrale kalveren, dus ook goed voeren is heel belangrijk."

Bij de kalverkeuring worden de voorgeleide kalveren beoordeeld op twee onderdelen, vertelt Stefan te Selle, voorzitter van Fokveedag Oost Gelderland. "Het exterieur, de bouw van het kalf, is een onderdeel en daarnaast wordt het toiletteren en voorbrengen beoordeeld, waarbij het gaat om de omgang met het kalf en de getoonde gehoorzaamheid van het dier."

Oefenen
De kinderen in de leeftijd van vier tot zestien jaar oefenen in de weken voorafgaand aan de keuring met hun eigen kalf, zodat het gehoorzaam aan het halster door de keuringsring loopt. Dat vraagt om geduld en een techniek die hen wordt aangeleerd. Laura laat zien hoe ze het lopen van het rondje in de ring kunnen oefenen. "Zorg dat de jury goed zicht op je kalf heeft en praat met je kalfje."

Stefan te Selle is blij met de groep enthousiaste kinderen. "Vorig jaar was er na een lange periode weer een kalverkeuring en dit jaar doen er maar liefst 32 kinderen mee. Geweldig om te zien met hoeveel trots en liefde de kinderen hun dieren presenteren aan de jury en het publiek."

Mooiste koe
Tijdens de fokveedag strijden 25 Achterhoekse veehouders om de titel 'Mooiste koe van Oost-Gelderland' en 'Beste bedrijfsgroep'. In verschillende rubrieken worden 45 roodbonte en 60 zwartbonte koeien fris gewassen en geschoren voorgeleid aan de jury. Net als de kinderen besteden de deelnemende veehouders in hun streven naar de hoogste plek op de ranglijst veel aandacht aan het toiletteren en voorbrengen. Het is pure hobby, waarbij het behalen van de kampioenstitel wordt gezien als kroon op het werk qua fokkerij.

De fokveedag is op zaterdag 28 september in de Nieuwe Maat in Eibergen. De koeienkeuring begint om 9.45 uur. Om 10.30 uur showen de kinderen hun mooiste kalfje: de toekomst van de rundveefokkerij.

www.fokveedagoostgelderland.nl

Meer berichten