Foto:

Column Herlinda ter Maat: Herfst

  Column

We hebben een ongekende mooie zomer achter de rug. Begin mei is de zon gaan schijnen. Ze was daarna niet meer te stoppen. Het leek wel of iedereen begon met stralen. Het regende werkelijk zonnestralen. De energie spatte van alles en iedereen af. Totdat de dagen met temperaturen ver boven de 30 graden aanbraken. Mensen begonnen te zuchten, te klagen, te puffen. Sliepen slecht, bleven binnen. Het was inderdaad een beetje te veel voor de Hollandse mens. Vooral voor de oudere mens. Zij mochten klagen. Terecht. Alle andere klagende mensen vermeed ik. Ik probeerde nog het advies te geven om het zweet gewoon te laten druppen, het te laten zijn en vooral te focussen op het nu. Misschien kan ik makkelijk praten. Ik ben geboren in de zomer die alle records verbrak, de zomer die nu verbroken is door de zomer van 2018. Ik weet wat het is om met 36 graden de wereld te omarmen.

Ik bleef actief met de hoge temperaturen. Ik trainde door op mijn fiets. De hartslagmeter gaf rare waardes aan maar mijn gevoel zei genoeg, die liegt niet en zei dat ik dit kon. Gekkenwerk volgens sommigen. Kan zijn, maar ik genoot van de warme lucht langs mijn blote benen, de zon die op mijn gezicht scheen en de plakkerige zonnecrème die langzaam met het zweet een spoor op het asfalt achter liet. Ik genoot van het moment.

Nu de eerste gure dagen zijn begonnen, hoor je weer her en der mensen klagen. Ik negeer het. Ook al mis ik de zomer nu al, ik laat het zijn voor wat het is. Want wat is het mooi nu! Wat kan ik genieten van de prachtige herfstkleuren. De geur van het bos als ik door de Slangenburg rijd. De zon die opkomt boven al die mistlagen in de vroege ochtend. Het geritsel van al het blad. 's Avonds de kachel weer aan, kaarsjes aan, wegkruipen op de bank in m'n joggingbroek. Ook dat is genieten. De eerste bladharkdag is alweer een feit. Kruiwagens blad heb ik uit het dorre gele gras geharkt en op de aanhanger gegooid. Gezien onze bomen, zullen nog veel meer van deze dagen volgen. Fijn toch? Een ieder neemt een hark mee en begint met harken. Na afloop is er bockbier en stoofpot. Wat kan de herfst toch mooi zijn!

Meer berichten