Foto:

Column Herlinda: Doelen stellen

  Column

Nu zo aan het begin van een nieuw jaar hoor ik iedereen om me heen over sportdoelen praten. Ik krijg de vraag: waar ga je dit jaar voor trainen? Heb je nog een mooi doel voor ogen? Tja, en wat antwoord ik dan? Ik heb geen doel voor ogen, ik heb geen wedstrijd in het verschiet, ik ga geen specifieke berg beklimmen. Nee. Ik sport…omdat ik het leuk vind.

Nu bijna drie jaar geleden ben ik voor het eerst op een racefiets gestapt. Dat op zich is natuurlijk al een prestatie op zich. Daarvoor liep ik hard. Ik hield de afstanden en tijden bij via een speciale app. Strava. Handig om te zien hoeveel kilometers van die schoenen waren versleten, leuk om te zien welke rondjes ik huppelde en waar. En dan het leukst als ik er nog een foto bij voegde. Via die app kun je ook virtuele bekers verdienen. Die had ik bij hardlopen zelden bij elkaar gesprokkeld. Ja, als ik zelf een segment aanmaakte en voor het eerst erover liep. Totdat ik dus op die fiets stapte en ik zag dat ik bekers verdiende. Met fietsen stond ik in een redelijk snelle tijd met enig regelmaat in de top 10.

Het hele jaar train ik door. Wil ik mijn niveau vasthouden. Maar hoe ik ook doorga, het tempo zakt in de winter in elkaar. Door de kou? Door het wintervachtje? Geen idee. Wat maakt het uit. Rustige kilometers zijn de moeilijkste kilometers. Maar ook de beste basis die je kunt leggen. Voor straks, als de avonden weer langer worden, als de zon weer gaat schijnen, als ik weer met de club ga trainen. Voor straks, als ik misschien toch wel een doel ga waar maken.

Een doel hoeft niets groots te zijn, geen evenement, geen NK. Ik kan zomaar een persoonlijk doel stellen en een paar weken later waar maken. Dat zijn ook prestaties. Ik vind het leuk om m'n grens te vinden en vooral te verleggen. Vol bewondering kijk ik naar al die mensen die dit jaar een doel hebben gesteld waarin ze hun grens voorbijgaan. En als dat grensoverschrijdende gedrag ook nog eens geld opbrengt voor een goed doel, krijgen zij de grootste beker ooit.

Herlinda ter Maat

Meer berichten