Foto:

Column Herlinda: Pannenkoekendag

  Column

Elke dag is het wel een nationale dag voor dit of dat. Als ik dit schrijf is het de Dag van de sociaal werker en Boomfeestdag. En dit alles in de Week zonder vlees en de Week van de hoogbegaafdheid. In totaal zijn er wel zo'n 500 van deze speciale dagen en weken. Er zitten allerlei overheidsorganisaties achter deze dagen. Maar vooral de VN heeft er veel bedacht. Om zo aandacht te vragen voor maatschappelijke onderwerpen. Uiteraard zijn er ook vele commerciële dagen en niet te vergeten, medische dagen. Het leuke is dat iedereen zo'n dag in het leven kan roepen. En dat is soms dan ook goed te merken. Ik laat mijn gedachten even gaan om een leuke te bedenken maar concludeer, met het lijstje op internet voor m'n neus, dat er zoveel zijn, dat ik niets nieuws kan bedenken.

Aanstaande vrijdag is het Pannenkoekendag. Voor de dertiende keer op rij. Bedacht door, uiteraard, Koopmans. Toen ik stage in Engeland liep, in 1997, was daar al een National Pancakeday. Ook daar stond ik achter het fornuis voor mijn huisgenoten overheerlijke pancakes te bakken.

Bij ons thuis is het vrijwel elke vrijdag pannenkoekendag. Een heerlijk begin van het weekend. Aan het einde van de middag gezellig in de keuken. Zen worden als ik het beslagje klop. Soms begeleid door een fijn donker biertje. Vaak blijft er ook nog wel eens een vriendinnetje eten. Dat kan, want ik maak standaard altijd te veel. Een heel pak van de molen gaat er in de kom. Veel te veel voor vier personen. Maakt niets uit. Want zo hebben we op zaterdag een fantastisch ontbijt waar je de hele dag op kan teren.

De pannenkoek is van ons allen het lievelingsgerecht. En dan niet in een pannenkoekenhuis. Die zijn veel te dik. Zelfgebakken met een scheut liefde erdoorheen. Liefde en pannenkoeken dat is een gouden combinatie. Om de liefde van mijn leven te veroveren, heb ik ooit een pannenkoekenfeestje georganiseerd. Hier moest hij wel bij zijn. Ik had namelijk het feestje in zijn huis georganiseerd. Ik stond een paar uur lang beslag te maken en pannenkoeken te bakken. Dat maakte me helemaal niets uit. Ik had namelijk een missie met mijn pannenkoeken. Zo flinterdun en lekker, daar valt iedereen toch voor?

Herlinda ter Maat

Meer berichten