Foto:

Column Herlinda: Maffia

  Column

We staan boven op een berg in het mooie Italië. We kijken naar de paragliders die zich met angst in hun ogen, van de berg afstorten. Als we terugrijden richting het dal, worden we staande gehouden. Drie mensen op leeftijd vragen of ze mee mogen rijden. Dat past natuurlijk nooit, tenzij ze in de dakkoffer willen. Wat dat in het Italiaans is, weten we niet, dus vragen we dat maar niet.

De oudste, een echte Italiaanse 'Mama', mag mee. De rest blijft achter op de berg. Ze stapt in naast onze dochters en houdt haar veel te grote handtas stevig vast. Ze zegt geen woord. Doodse stilte in de auto. Wat zal ze denken zo achter haar donkere zonnebril? Na een aantal venijnige bochten, slingerend naar beneden, komen we in het dorp. We rijden recht op het VVV af. Ik vind het een prachtige plek om haar af te zetten. Mijn man helpt haar uitstappen en pakt haar tas aan. Vele vrouwelijke handtassen zijn vol en zwaar maar deze: wat zit daar in vredesnaam in?

Wat deden deze drie oude mensjes boven op de bult? Hebben ze lopend die 16 kilometer à 11% gewandeld? Of waren ze met de Fiat Panda? Zal de Panda nog met de voorwielen over het ravijn hangen? Hebben ze ruzie gekregen en wilde "oma" ervandoor? En, wat zat er in die tas?

De dagen erna houdt het ons bezig. Ik fiets samen met mijn man de berg nog eens op. Misschien vinden we DE Panda. Geen Panda bij het ravijn, maar wel achtergelaten bij het helikopterplatform. Ook schiet een Italiaan ons heel snel aan en wil ons boven op de berg fotograferen. Maakt hij een opname? Wil hij DNA van ons? De dagen erna hangt er geregeld een helikopter boven het meer waaraan we kamperen. Worden we in de gaten gehouden? Zijn we onderdeel geworden van een enorme maffia deal die "oma" leidde? Overal zien we personen met hele donkere zonnebrillen.

Nadat we vertrokken zijn van de camping, komt er een immens grote camper op onze plek staan. Het hoofdkwartier? De laatste zaakjes van ons worden nauwkeurig vastgelegd, elk steentje wordt bekeken. Hebben die Hollanders niet een deel van de tas begraven? Want ja, de krant stond daarna er vol mee: Grote maffiabaas ontsnapt, tas verdwijnt.

Herlinda ter Maat

Meer berichten